Danie z wspaniałego bloga The First Mess.
Zrobiłam już dwukrotnie i bardzo nam odpowiadało. Zdjęcia zrobione jesienią w
czasie sezonu na warzywa, które królują w tym daniu.
Składniki
na 4-6 osób*:
- 1-2 łyżki
oleju kokosowego;
- cebula –
pokrojona w drobną kostkę;
- łyżeczka –
łyżki curry;
- liść
laurowy;
- 2 ząbki
czosnku – drobno posiekane – dałam więcej;
- 2 łyżeczki
zmiażdżonego świeżego imbiru;
- papryczka
jalapeno – pominęłam;
- kubek
kartofli – pokrojonych w kostkę o boku
ok. 2 cm;
- 2-3 kubków
kalafiora – podzielonego na drobne różyczki;
- puszka
posiekanych pomidorów;
- 1-2 kubków
bulionu;
- kubek –
namoczonej przez noc i gotowej ciecierzycyzastąpiłam białą fasolą;
- ok. w
kubki jarmużu lub sałaty toskańskiej – posiekanego po wycięciu zgrubiałych
nerwów;
- siekane
zioła do wykończenia np. kolendra;
* ilość porcji zależna jest od tego jak gęste
chce się zrobić danie, w tym zakresie można tez dowolnie dodawać bulion, do
uzyskania pożądanej konsystencji§.
Wykonanie:
1. W szerokim garnku na tłuszczu kokosowym smażyć cebulę na małym
ogniu ok. 6-7 minut. Następnie dodać curry, liść laurowy i gotować ok. 3
minuty. Dodać czosnek, imbir, jalapeno do garnka. Gotować całość, aż będzie się
unosić charakterystyczna woń, jednocześnie mieszając, aby czosnek się nie
przypalił.
2. Do garnka dodać kartofle, a po kilku minutach kalafior*, przyprawić
dużą ilością soli i pieprzu, zalać pomidorami z puszki, zamieszać. Dodać kubek
bulionu, w razie potrzeby później dodać kolejny kubek. Całość wymieszać, zdjąć
pokrywkę i podgrzewać. Gotować, aż kartofle będą ugotowane ok. 40 minut.
3. Po tym czasie do garnka należy dodać ugotowaną wcześniej
ciecierzycę oraz jarmuż lub kapustę toskańską. Całość podgrzewać ok. 5 minut,
aż jarmuż zwiędnie.
4. Całość doprawić do smaku w razie potrzeby. Serwować gorące, z
chlebem lub quinoa, czy kasza jaglaną lub brązowym ryżem. Przed podaniem
ustroić świeżymi ziołami.
* Ja dodawałam kalafior znacznie później, gdyż
zależało mi na tym, by zachował chrupkość, a nie rozpadał się, co niewątpliwie
by nastąpiło, gdyby gotował się ok. 40 minut wraz z kartoflami.