tag:blogger.com,1999:blog-7675817472165936853.post2448538924433133231..comments2024-03-29T08:25:29.200+01:00Comments on Kuchnia obłędnie zdrowa: Mango z warzywami z białą rybą w sosie nam plaKingahttp://www.blogger.com/profile/14210888967183355944noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-7675817472165936853.post-73210421090039088712011-01-13T22:31:23.209+01:002011-01-13T22:31:23.209+01:00Co jest nienaturalnego w sosie rybnym? Toz tam zad...Co jest nienaturalnego w sosie rybnym? Toz tam zadnej chemii nie ma, zwykla zdrowa fermentacja tam zachodzi. U mnie schodzi tego sosu litrowa butelka na rok. W lecie podsmazam cukinie z tym sosem, czosnkiem i imbirem w woku i posypuje sezamem, to samo robie z ugotowana szparagowka. Zabieram to do pracy. Nie wyobrazam sobie bez niego tajskiego curry. <br />Salatka pewnie smakowalaby lepiej ze slodkim sosem chilli, ktory z kolei tez zawsze mam w lodowce, ale tutaj masz racje to juz nie jest naturalne, tylkojest to niejako mieszanka roznych skladnikow.<br /><br />Połaczenie mango z papryka jest mi doskonale znane. Robilam salatke z takim polaczeniem i wlasnie rybe na 2 sposoby:<br />http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,40363284,40363284.html<br />http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89823640,89854247.html<br /><br />Polecam zwlaszcza ta druga.<br /><br />PS. Ta ksiazka coraz bardziej mi sie podoba, albo wybierasz wyjatkowo fajne przepisy.thiessahttp://sfinjak.wroclaw.pl/eggblognoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7675817472165936853.post-7897453693035331712011-01-13T16:12:37.466+01:002011-01-13T16:12:37.466+01:00fajne połączenie smaków, chętnie bym spróbowałafajne połączenie smaków, chętnie bym spróbowaładorota20whttp://smakuje.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7675817472165936853.post-24580858185781041042011-01-12T22:26:04.854+01:002011-01-12T22:26:04.854+01:00Kingo i ja przy okazji dowiedziałam się czegoś wię...Kingo i ja przy okazji dowiedziałam się czegoś więcej - tego, co napisałaś powyżej. Dotychczas bardziej znałam ten sos z praktyki niż z teorii. Pozdrawiam!Hania-Kasiahttps://www.blogger.com/profile/15767681274144352800noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7675817472165936853.post-12021255606307972011-01-12T17:07:13.767+01:002011-01-12T17:07:13.767+01:00Zmotywowałaś mnie do poczytania troche o sosie ryb...Zmotywowałaś mnie do poczytania troche o sosie rybnym i faktycznie jakkolwiek pochodzi z Chin , znany też w starożytnym Rzymie, Nam Pla to odmiANA TAJSKA, Sam sos GŁÓWNIE UŻYWANY W KRAJACH aZJATYCKICH, Z REGUŁY SŁONY, ALE ODMIANA wIETNAMKSA SŁODKAWA.Dzięki za inf, znowu wiem więcej.Kingahttps://www.blogger.com/profile/14210888967183355944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7675817472165936853.post-16366931431245371852011-01-12T00:55:43.165+01:002011-01-12T00:55:43.165+01:00Wspaniałe danie. Ja też nie wpadłabym na pomysł po...Wspaniałe danie. Ja też nie wpadłabym na pomysł połączenia mango z papryką i ogórkiem, choć mango łączyłam już z rybą w formie bardzo fajnej salsy do grillowanego łososia, w której były jeszcze inne owoce - jabłko i kiwi, o ile dobrze pamiętam. Natomiast "nam pla" to, o ile wiem, sos rybny po tajsku - mam na myśli, że nie jest to nazwa własna jakiegoś konkretego sosu, lecz ogólne określenie - jest to tak popularny dodatek do dań tajskich, jak np. sos sojowy do chińskich. Do pewnego momentu byłam w stosunku do niego nieufna, ale już się przyzwyczaiłam do jego smaku i zapachu sosu rybnego, trzeba tylko uważać z ilością, aby danie nie było za słone - ostatnio kupiłam sos rybny innego producenta niż poprzednio, okazało się, że jest bardziej słony i przez to zepsułam smak dania.Hania-Kasiahttps://www.blogger.com/profile/15767681274144352800noreply@blogger.com