Strony

środa, 27 stycznia 2010

Sałatka z ziaren orkiszu z kozim serem

















Chleb orkiszowy jadłam od dawna. Od dawna też znałam i jadłam makaron orkiszowy. Używałam też mąki orkiszowej do ciast. Kupowałam ciasteczka orkiszowe, paluchy z orkiszu, nawet kaszki dla dziecka orkiszowe. Ale w mojej kuchni nie było ziarna orkiszowego. Aż któregoś dnia uznałam, że trzeba go spróbować. Dowiedziałam się, że można go używać jako zamiennik makaronu, ryżu czy kaszy, bo to przecież ziarno. Jednak do teraz nie dokonałam takiej zamiany w znanych mi potrawach, natomiast zaczęłam testować inne, które były pod orkisz robione. Ma to o tyle znaczenie, że ziarno orkiszu ma swój charakterystyczny lekko orzechowy smak. Zatem dodając do potrawy orzechów włoskich , ewentualnie pekan, podkreśla się smak orkiszu i wydobywa z niego to co najlepsze. W mojej ocenie ziarno to fantastycznie komponuje się z warzywami oraz serami.



Zaskoczona byłam, gdy przeczytałam o historii orkiszu i jego walorach odżywczych. Otóż, stosowali go i cenili Germanie zamieszkujący w dawnych czasach Europę. Słynęli oni z waleczności, a orkisz wzmacniał organizm i dodawał sił. Warto wiedzieć, że orkisz należy do zbóż. Jego ziarno zawiera duże ilości białka – 11,6 %, błonnika – 8%, nienasyconych kwasów tłuszczowych – 2,8 %. Ma łagodny, lekko orzechowy smak i jest łatwostrawny. Ma dobroczynny wpływ na organizm, pomaga przy zmęczeniu, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, w chorobach nerek, wątroby, zwiększa odporność ……….i długo by wymieniać.



Przechodząc do sałatki, to przepis znalazłam dawno temu w internecie. Niestety dziś nie jestem w stanie podać autora, ani linka. Natomiast sałatkę (z drobnymi zmianami w porównaniu do oryginalnego przepisu) dla dwóch osób robi się tak:

Składniki na sałatkę:

* ziarno orkiszu ok. 2/3 filiżanki;

* ½ zielonego ogórka – pokrojony w kostkę;

* pomidor– pokrojony w kostkę lub kilka pomidorków cherry – pokrojonych w ćwiartki lub połówki ;

* pół zielonej papryki – pokrojonej w kostkę;

* orzechy włoskie – posiekane ok. 2 łyżki;

* ser kozi – koniecznie rolada kozia kupowana na wagę, szeroka o miękkiej wręcz twarożkowej konsystencji sera w środku rolady.

Składniki na sos:

· mały kubek jogurtu

· posiekana natka pietruszki ok. 1 łyżki lub inne ulubione zioła np. bazylia

· curry

· sól, pieprz do smaku



Wykonanie:

1. Ugotować ziarno orkiszu w podwójnej ilości wody lekko osolonej. Gotować należy ok. 45- 50 minut.

2. W misce sałatkowej wymieszać pokrojone warzywa tj. ogórka, pomidora, paprykę oraz orzechy włoskie, następnie dodać ostudzone ziarno orkiszu.

3. Przygotować sos jogurtowy poprzez wymieszanie jogurtu z ziołami, curry, solą i pieprzem do smaku.

4. Wymieszać sałatkę z sosem, z wierzchu posypać pokrojonym serem kozim.



Samczenego!

1 komentarz: