Tym razem na naszym stole pojawiło się już kilkakrotnie przeze mnie robione danie mięsne z polędwicą wołową na sposób chiński. Charakterystyczne jest to, że potrawę robi się bardzo prosto i bardzo szybko. Jakkolwiek polędwica i brokuły są smażone, to jednak bardzo wysoka temperatura i krótki proces obróbki termicznej pozwalają zachować sporo witamin i innych cennych składników, a warzywa i mięso, które nie ma panierki nie wsiąkają zbyt wiele tłuszczu. Potrawa ta smakuje najlepiej serwowana z czarnym ryżem, którego charakterystyczny smak, niby słodki i łagodny, cudownie się komponuje z tym daniem nie wspominając o walorach wizualnych. Do tego proponuję surówkę z marchewki. U mnie tradycyjnie w dwóch wersjach: dla męża – na słodko, dla mnie - z sosem jogurtowo chrzanowym z pestkami słonecznika.
Składniki:
* Polędwica wołowa ok. 220 g;
*Różyczki brokułów ok. 300 -400 g. wg. uznania;
*Czosnek 2-3 ząbki;
*Sos sojowy;
*Dwie łyżki sezamu;
*Oliwa z oliwek;
*Sól , pieprz do smaku.
* Polędwica wołowa ok. 220 g;
*Różyczki brokułów ok. 300 -400 g. wg. uznania;
*Czosnek 2-3 ząbki;
*Sos sojowy;
*Dwie łyżki sezamu;
*Oliwa z oliwek;
*Sól , pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Nastawić czarny ryż i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu do osiągnięcia pożądanej miękkości;
2. Polędwicę umyć, pokroić w ok. 1 cm plastry, te zaś na paseczki, które następnie należy przeciąć na pół lub na 3 części;
3. Polędwicę włożyć do marynaty z oliwy ok. 2 łyżki, sosu sojowego i pokrojonego czosnku i zostawić co najmniej na 20 minut;
4. W tym czasie przygotować różyczki brokułów.
5. Rozgrzać woka lub patelnię z grubym dnem, dać 1 łyżkę oliwy z oliwek, a kiedy dno będzie mocno rozgrzane, że aż oliwa będzie dymić, wrzucić mięso i brokuły. Energicznie mieszać ok. 2-3 minuty. Nakładać na talerze. Mięso obsypać ziarninami sezamu, które można wcześniej uprażyć na suchej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz