Przepis pochodzi z książki „Low fat dishes” Cary Hobday. Drobne zmiany dotyczą przede wszystkim zastąpienia passion fruita przez granata, który jest dostępny w przeciwieństwie do tego pierwszego.
Deser jest lekki, faktycznie jak na deser, zwłaszcza o tym wyglądzie, jest niskotłuszczowy i niesłodzony J.
Deser jest lekki, faktycznie jak na deser, zwłaszcza o tym wyglądzie, jest niskotłuszczowy i niesłodzony J.
Składniki na 4 porcje:
*5 małych ciasteczek niezbyt miękkich (ja dałam amaretti);
*150 g. beztłuszczowego jogurtu greckiego;
*200 g. średnio – tłustego creme fraiche;
*granat wydrążony;
*mango pokrojone w niezbyt dużą kosteczkę.
Wykonanie:
1. Połamać 4 ciasteczka na 3-4 kawałki i ułożyć na dnie w przezroczystej szklaneczce;
2. Zmiksować creme fraiche (dodałam płaską łyżeczkę brązowego cukru nierafinowanego), następnie dodać jogurt grecki i wymieszać lub krótko zmiksować;
3. Na ciastkach ułożyć łyżeczkę lub dwie pestek granata, a na to połowę mango;
4. Na owocach ułożyć połowę creme fraiche z jogurtem;
5. Połamać 5 ciastko i włożyć kawałek do każdej szklaneczki, a na to nałożyć mango i ponownie pozostały creme fraiche;
6. Na samym wierzchu ułożyć pozostałego granata;
7. Deser przed podaniem schładzać co najmniej godzinę.
*5 małych ciasteczek niezbyt miękkich (ja dałam amaretti);
*150 g. beztłuszczowego jogurtu greckiego;
*200 g. średnio – tłustego creme fraiche;
*granat wydrążony;
*mango pokrojone w niezbyt dużą kosteczkę.
Wykonanie:
1. Połamać 4 ciasteczka na 3-4 kawałki i ułożyć na dnie w przezroczystej szklaneczce;
2. Zmiksować creme fraiche (dodałam płaską łyżeczkę brązowego cukru nierafinowanego), następnie dodać jogurt grecki i wymieszać lub krótko zmiksować;
3. Na ciastkach ułożyć łyżeczkę lub dwie pestek granata, a na to połowę mango;
4. Na owocach ułożyć połowę creme fraiche z jogurtem;
5. Połamać 5 ciastko i włożyć kawałek do każdej szklaneczki, a na to nałożyć mango i ponownie pozostały creme fraiche;
6. Na samym wierzchu ułożyć pozostałego granata;
7. Deser przed podaniem schładzać co najmniej godzinę.
Autorka proponuje drugą wersję deseru z ananasem i truskawkami. Następnym razem spróbuję!
Co do dodawanych ciasteczek specjalnie zaznaczyłam, że powinny być niezbyt miękkie, bo w połączeniu z kremem i tak rozmiękną, a chodzi o to by zachowały, choć w części swoją konsystencję. Dlatego też kładąc na ciasteczkach granata i krem nie ma potrzeby dociskać kremu do ciastek, bo one i nabiorą wilgoci z kremu i zmiękną. Ciasteczka amaretti świetnie się sprawdziły, a do tego dodały ciekawego smaku.
Pierwszy raz u Ciebie jestem i od razu trafilam na taki oblednie pyszny deserek :) Do tego tak pieknie prezentuje sie w tych pucharkach. Mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
Wow, jak pięknie wygląda :) Super ten deser. Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo lubię takie desery. Tylko skąd Ty o tej porze roku wzięłaś granaty? :)
OdpowiedzUsuńświetny :)
OdpowiedzUsuńpiękne te zdjęcia i deser zjadłabym od razu :)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny, a deser tak samo pyszny jak wygląda. Granaty są dostępne w marketach np. tesco, alma, bomi...
OdpowiedzUsuńmango i jogurt.. mam
OdpowiedzUsuńpysznie
Wygląda super! A skąd wziąć creme fraiche???
OdpowiedzUsuńWitaj Anonimowy, creme fraiche można kupić w dwóch wersjach - do ubijania i do gotowania. Jest chyba w każdym większym markecie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńadidas tubular
OdpowiedzUsuńgoyard
nike air max
coach handbags
nike shox for men
golden goose
supreme new york
ferragamo belt
kyrie 5
louboutin shoes
kdsf837fsx
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet