Strony

czwartek, 21 października 2010

Ryba z zielonymi warzywami i kaszą w „sałatce” z orzechowo – pomarańczowym dressingiem

Przepis na to danie, które podobnie jak opisywane tu: http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2010/09/salatka-z-ziarna-orkiszu-soczewicy.html, można nazwać sałatką, ale faktycznie serwowane na ciepło to doskonałe danie obiado – kolacyjne, a serwowane na zimno nadaje się do lunch boxa na drugie śniadanie w pracy. Może też być potraktowane jako sałatka i w malutkiej ilości stanowić dodatek do dania głównego, ale to jak sądzę głównie na przyjęcie. Danie pochodzi z książki „Low fat dishes” Cary Hobday. Gdyby pominąć rybę i dać np. tofu, posiłek będzie zawierała wszystkie wartości odżywcze, w tym białko, nadaje się na posiłek wegeteriański. Powiem więcej, składniki dobrane są bardzo zgrabnie, a dressing, choć na taki nie wyglądaJ, to jednak podnosi walory nie tylko wizualne, ale i smakowe. Zatem, bez ryby i prób zastępowania jej, sama kasza z tym zestawem zielonych warzyw i z tym dressingiem jest pyszna.


Oryginalny przepis przewidywał dodanie krewetek, które zastąpiłam rybą. Wybór padł na nowe odkrycie rybne – wędzoną polędwicę z tuńczyka. Jedliśmy po raz pierwszy i byliśmy zachwyceni. Ale zanim okazało się, że trafiłam na doskonałe źródło ciekawych, w tym orientalnych i kolorowych ryb, nie spotykanych na sklepowych półkach, czy w zamrażarkach, zakładałam, że dodam wędzoną makrelę lub zrobionego na parze łososia. Sądzę, że każdy wybór byłby dobry.


Składniki na 2 osoby:

- 120-150 g. kaszy bulgur – u mnie gryczana nie palona;
- 40 g. groszku cukrowego ugotowanego na parze;
- 30 g. zielonego groszku moczonego przez noc i ugotowanego lub mrożonego;
- 100 g. zielonych szparagów, ugotowanych na parze i pokrojonych w większe kawałki;
- 200 g. ryby wędzonej lub świeżej ugotowanej na parze – u mnie - wędzona polędwica z tuńczyka;
- sól, pieprz;
- bulion do ugotowania kaszy;

dressing*:

- oliwa z oliwek
- sok z połowy pomarańczy;
- 25 g. orzechów laskowych;
- 15 g. migdałów;




* Moje zasadnicze zmiany to zamiana bulguru na kaszę gryczaną, zamiana krewetek na rybę i gotowanie kaszy w bulionie, a nie w lekko osolonej wodzie.


Wykonanie:

1. Ugotować kaszę wg przepisu w bulionie, ewentualnie w wodzie z dodatkiem soli.
2. Warzywa ugotować na parze.
3. Rybę uparować jeśli używamy świeżej i pokroić na średniej wielkości kawałki, a jeśli używamy ryby wędzonej, to także przygotować odpowiedniej wielkości kawałki.
4. Przygotować dressing. Orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni – zabieg nie do przecenienia dla walorów smakowych. Następnie wymieszać orzechy, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy i oliwę z oliwek.
5. Na półmisek lub bezpośrednio do indywidualnych miseczek nałożyć kaszę z rybą, a na wierzch warzywa i lekko wymieszać. Obficie polać orzechowym dressingiem.


Zajadać się ciesząc pysznym i zdrowym posiłkiem, w dodatku całkiem nieźle prezentującym się jak na danie, w którym miesza się składniki, co z reguły oniża walory wizualne.

Smacznego!





2 komentarze: