Strony

środa, 8 grudnia 2010

Nadziewane ziołowo - czosnkowym serkiem roladki z grillowanego bakłażana


Patrząc na to co dzieje się na blogu, można by dojść do wniosku, że jemy już wyłącznie ryby. I w dużej mierze tak jest! Szaleństwo na całego, a w kolejce do publikacji czekają kolejne dwa dania rybne J.
Ale dziś przerywnik i w roli głównej oberżyna, czyli bakłażan.

Przepisów na roladki z bakłażana w sieci jest sporo, z reguły zawija się w niego mozarellę, fetę lub serki kanapkowe. Moja wersja poniżej.

Roladki serwuję na ciepło z sosem pomidorowym. Ostry czosnkowy smak sera doskonale się komponuje z delikatnym z nutą słodyczy smakiem sosu.
Roladki podawałam w ostatnim czasie w dwóch wersjach - po jednej jako przystawkę, a innym razem - po kilka jako danie obiadowe. Dobrze komponowały by się z ryżem, ewentualnie z makaronem, ale brakło mi czasu, żeby ugotować ryż, a o 22.00 byliśmy już solidnie głodni i ze świadomością, że musimy jeszcze w nocy popracować. Ach, mocna końcówka roku.






Składniki na przystawkę dla 4 osób:
- duży bakłażan;
- 2/3 pęczka tymianku;
- 2 łyżki koperku poszatkowanego;
- dwa opakowania małe serka Turek wersja light – ma 5 % tłuszczu, lub innego kanapkowego;
- 1-3 ząbki czosnku, w zależności od preferencji;
- 200 g. pomidorów z zalewą z puszki (tj. ½ puszki) pokrojonych;
- sól, pieprz,
- szalotka – posiekana;
- ½ łyżeczki nierafinowanego cukru;
- oliwa z oliwek;


* dla mnie serek TUREK był ciekawszy w smaku i mniej tłusty od np. philadelfi light, a niestety użycie twarożku 0 % nie jest możliwe, z uwagi na konsystencję sera, który nie powinien się kruszyć, tylko powinien być smarowny i bez grudek


Wykonanie:
1. Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry ok. 6-8 mm. Umyć, zgrillować na patelni grillowej, co daje ładne paseczki, spryskując patelnię lub bakłażana olejem do smażenia. Można zgrillować w piekarniku, trzymając na folii aluminiowej ok. 10-12 minut plastry bakłażana. Chodzi o to, by bakłażan zmiękł i by dalo się go zwijać w roladę.
2. Przygotować masę serową. Wymieszać ser, z czosnkiem, ziołami tj. listkami świeżego tymianku i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Masa powinna mieć mocy wyrazisty smak.
3. Wystudzonego bakłażana posmarować serem i zrolować. Spiąć wykałaczką.
4. Bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku przez ok. 12 minut w temp 180 stopni.
5. Przygotować sos. Na odrobinie oleju zeszklić szalotkę, dodać pomidory z zalewą. Dusić pod przykryciem kilkanaście minut. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i cukrem.
6. Roladki podawać na rozlanym na talerzu gorącym sosie.


Danie sprawdziło się rewelacyjnie. Ma mocny charakterystyczny smak. Męska część domowników orzekła, że w wersji jako przystawka bakłażany z tego względu są lepsze. Ja tam nie jestem przekonana.









4 komentarze:

  1. Pyszności, czy to w formie przystawki czy dania głównego , warte grzechu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakos nigdy nie popelnilam, ale czuje sie zachecona. Twoja wersja wyglada bardzo zachecajoco i mi sie jeszcze marzy taka z chilli, kuminem i zielona kolendra.

    OdpowiedzUsuń
  3. A to danie naprawde mi sie podoba! Swietny luch. :)

    OdpowiedzUsuń