Wspaniałe danie, które z powodzeniem może
stanowić danie główne, ewentualnie zostać wzbogacone jakimkolwiek dodatkiem. Ja
podałam danie z grillowanym halloumi.
Przepis pochodzi z Bon Appetit.
Autor przepisu podał, że ryż, jak i quinoa
można zastąpić każdym innym kolorem ryżu i quinoa.
Ja raz robiłam z czarnym ryżem i czerwoną
quinoa, a kolejnym razem z czerwonym ryżem. Oba połączenia trafione. Dla
miłośników ziaren i pseudo zbóż, to danie to nie lada gratka.
Podaje przepis z drobnymi zmianami w
zakresie proporcji.
Składniki:
- ½
kubka czarnego/czerwonego ryżu;
-
niecałe ¾ kubka quinoa;
- liśc laurowy;
- ½ malej cebuli – drobno pokrojonej w
kostkę;
- 2 duże ząbki czosnku – drobno posiekane;
- ½ - 1 niecała łyżeczki ziaren kuminu;
- ¼ kubka świeżych liści pietruszki;
- ¼ kubka świeżych liści kolendry;
- ok. łyżka soku z cytryny;
- łyżka lub więcej szczypiorku;
- ½ lub więcej awokado – pokrojonego w
łódeczki;
- sól, pieprz;
- olej do smażenia;
- oliwa z oliwek;
- 2-3 łyżki orzechów włoskich - posiekanych;
Dodatki – halloumi - opcja
1. Należy ugotować ryż. Czarny ryż powinien gotować się ok. 30 minut,
czerwony należy uprzednio namoczyć – ja moczę noc wcześniej.
2. W drugim garnku należy ugotować quinoa z dodatkiem liścia
laurowego, szczypty soli. Ważne, a by jej nie rozgotować.
3. Na patelni na oleju do smażenia należy zeszklić cebulę, dodać
czosnek i kumin i smażyć jeszcze ok. 2 minuty.
4. Następnie należy połączyć składniki – mieszankę cebulową z quinoa,
ryżem, sokiem z cytryny, pietruszką, kolendra i szczypiorkiem oraz z orzechami. Wymieszać
dodając oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Serwować kawałkami awokado.
5. Jeżeli przygotowuje się dodatkowo halloumi, to należy ser pokroić
na odpowiedniej grubości plastry ok. 1- 1,5 cm i usmażyć na niewielkiej ilości
oleju do smażenia z każdej strony na patelni grillowej. Smażyć należy na
średnim ogniu lub mniejszym.
Jak podaje źródło, porcja ma:
ok. 238 kcal,
WW - 28,7,
błonnik – 4,
B –
5,
T – 13 g.