Strony

czwartek, 11 grudnia 2014

Pierniki twarde i kostka domino


Zeszłoroczne pierniczki i inne drobne świąteczne wypieki robiłam razem z dziewczynami wówczas 2,5 letnią Jadką i 6 letnią Niejadką.
Pierniczki należą do tych twardych i ja takie uwielbiam.
Natomiast kostka domino, ach, pyszna. Dzieci za nią przepadają. Zabrałam w zeszłym roku na wigilię zerówkową córki i cieszyła się dużym (znikającym) powodzeniem.


Poniżej przepisy, zaczerpnięte z Moich Wypieków, cytuję za autorką.

Składniki:
     1/4 szklanki miodu
     80 g masła 
     1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
     1 jajko
     2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
     1 łyżeczka sody oczyszczonej
     1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
     1 łyżeczka kakao

Wykonanie:
 1. Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
2. Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Lukrować lub dekorować według fantazji dzieci.

Nasze zeszłoroczne pierniczki w porównaniu z tegorocznymi wydają się dość skromne. Niebawem zdjęcia  wczorajszych.


Z poniższych składników wychodzi około 80 kostek.


Składniki na warstwę piernikową:
    60 g miodu
    60 g golden syrupu (można zastąpić miodem)
    1 łyżka cukru trzcinowego
    60 g masła
    1 duże jajko
    150 g mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki kakao
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:
1. W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, golden syrup, cukier trzcinowy, masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (mikstura może pozostać ciepła).
2. Mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika przesiać. Do przesianych suchych składników dodać jajko i ciepłą mieszankę miodową, zmiksować do powstania jednolitej masy.
3. Formę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Klejącą masę przełożyć do formy i rozprowadzić łyżką, starając się jak najlepiej wyrównać powierzchnię piernika (warstwa będzie dość cienka).
4. Piec w temperaturze 175ºC przez 15 - 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.













Ponadto:


·      250 g konfitury/dżemu morelowego, pomarańczowego lub z czarnej porzeczki;
·      300 g białej masy marcepanowej, rozwałkowanej na wymiar formy (warto podsypywać cukrem pudrem, by marcepan się nie kleił podczas wałkowania)
·      czekolada roztopiona w kąpieli wodnej z olejem w proporcji na 120 g czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego


5. Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na pół (najprościej przeciąć blat piernikowy na 3 części, a potem każdą część przekroić na pół wzdłuż, złożyć w całość w formie).
6. Dolną warstwę piernika posmarować połową konfitury, przykryć rozwałkowaną masą marcepanową. Następnie masę posmarować resztą konfitury, przykryć wierzchnią warstwą piernika.
7. Na gotowy placek wyłożyć papier do pieczenia, obciążyć deseczką, schłodzić w lodówce przez 24 godziny.
8. Po tym czasie placek wyjąć z lodówki, pokroić na małe kwadraty.
9. Kostki nabijać na patyczek (do szaszłyków) i zanurzać w czekoladzie lub glazurze czekoladowej. Odkładać na kratkę do odcieknięcia i zastygnięcia.


 







4 komentarze:

  1. Ale mi ślinka leci jak wiedzę takie pyszności. Bardzo bym chciała spróbować te smakołyki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!

    OdpowiedzUsuń