Uwielbiam ten makaron ryżowy z pełnoziarnistego ryżu o delikatnie imbirowo – dyniowej nucie. Jest to jeden z kilku ekologicznych makaronów, który swoim kształtem przypomina spaghetti, jednak jest zupełnie inny w konsystencji i smaku od włoskich makaronów. Tym razem z uwagi na niespodziewany brak w szafce zwykłego makaronu ryżowego w postaci cienkich nitek, użyłam go do kiełków z patelni.
- makaron ryżowy wg. uznania, u mnie ok. 180 - 200 g.;
- dwie łodygi selera naciowego;
- 1-2 łyżek siekanego drobno świeżego imbiru;
- 150 g. boczniaków pokrojonych w paski;
- pudełko kiełków na patelnie ( u mnie kiełki soczewicy, fasoli mung i cieciorki) ;
- oliwa z oliwek;
- sos sojowy do smaku;
- ewentualnie sól, pieprz, kminek ( u mnie tylko odrobina kminku).
1. patelnię z grubym dnem. Na dymiącą oliwę z oliwek wrzucić warzywa i grzyby; smażyć do 5 minut, następnie doprawić sosem sojowym i przyprawami;
2. w czasie smażenia warzyw ugotować makaron.można nałożyć makaron, a na niego masę kiełkową lub też wrzucić makaron do masy kiełkowej
i wymieszać na patelni.
i wymieszać na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz