Strony

środa, 31 marca 2010

Łosoś na parze z imbirowo – miodowym pesto na bazie bazylii

A dzisiaj zdrowa kuchnia o mocnych smakach pomimo, że wszystko robione na parze. Tutaj słodki smak patatów łączy się ze miodowym pesto, którego słodycz załamana jest mocną imbirową nutą.


Składniki (dla dwóch osób):

  • dwa filety łososia ok. 150 g. każdy;
  • kilka papatów – w zależności od wielkości ( u mnie jedne bardzo duży);
  • pęczek bazyli;
  • imbir;*
  • ząbek czosnku;*
  • miód*;
  • garść migdałów;
  • sól, pieprz;
  • cytryna;
  • oliwa z oliwek;.

    *ilość imbiru i czosnku, a także miodu zależna od smaku, ja dałam jeden duży ząbek czosnku, bo chciałam, by dominował imbir, ale mogą być dwa, dałam łyżeczkę miodu.



Dodatkowo polecam podawać danie z surówkami lub sałatkami.
U mnie marchewka w dwóch odmianach tj. na słodko i z chrzanem z pestkami słonecznika oraz seler z jogurtem i orzeszkami ziemnymi.


Wykonanie:

1. Filety ryby umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
2. Pataty obrać i ugotować na parze. Uwaga, gotują się znacznie szybciej niż zwykłe kartofle.
3. Rybę przyrządzić na parze parując przez 10 minut.

PESTO

4. W tym czasie przygotować pesto. W pierwszej kolejności mielę w blenderze migdały. Można też skorzystać z gotowych mielonych migdałów. Następnie wrzucam pozostałe składniki: miód, czosnek, imbir, oliwę z oliwek. Sos można zagęścić migdałami, a rozrzedzić oliwą.


5. Gorącą rybę i pataty należy wyłożyć na talerz i polać pesto.

Smacznego!!!!

2 komentarze:

  1. Wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas (L. Poir.) – gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, znany pod nazwami: batat, PATAT lub słodki ziemniak. Prosze, czasami wikipedia tez ma racje.

    OdpowiedzUsuń