Frittata ta gościła na naszym stole już wiele razy. Oboje ją uwielbiamy. Danie proste, szybkie w wykonaniu, kolorowe. Przepis pochodzi z książki kucharskiej: „Kuchnia wegeteriańska” Jeny Stacey. Podaję po moich modyfikacjach.
Składniki (dla dwóch osób):
*220 g. szpinaku w liściach;
*2-3 jajka;
*1-2 łyżek jogurtu;
*1-2 ząbków czosnku drobno posiekanych;
*1/3 malej puszki kukurydzy;
*łodyga selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę;
*pomidor pokrojony w kostkę;
*8 -10 czarnych oliwek
(u mnie wyjątkowo zielone z uwagi na brak czarnych, nie sprawdziły się);
*2 łyżki grubo posiekanych (na połówki) orzechów pekan;
*ser żółty o wyraźnym smaku np. cheddar pokrojony w drobną kostkę
*oliwa z oliwek lub olej;
*sól, chilli.
Wykonanie:
1. Szpinak udusić przez kilka minut w 1 łyżce wody.
2.Do miski wbić jajka i roztrzepać, a następnie dodać szpinak, czosnek, kukurydzę, oliwki, seler, jogurt i pomidory. Doprawić chilli i solą.
3. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, po czym przełożyć masę szpinakowo jajeczną. Masę obsypać orzechami oraz serem. Smażyć ok. 5 minut, aż spód zacznie się rumienić. Uważać, aby nie spalić.
4. Frittatę przykryć dużym talerzem i odwrócić patelnię, tak by nalazła się na talerzu, następnie zsunąć ją na patelnię drugą stroną i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
5. Podawać od razu z sałatkami, surówkami…
*220 g. szpinaku w liściach;
*2-3 jajka;
*1-2 łyżek jogurtu;
*1-2 ząbków czosnku drobno posiekanych;
*1/3 malej puszki kukurydzy;
*łodyga selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę;
*pomidor pokrojony w kostkę;
*8 -10 czarnych oliwek
(u mnie wyjątkowo zielone z uwagi na brak czarnych, nie sprawdziły się);
*2 łyżki grubo posiekanych (na połówki) orzechów pekan;
*ser żółty o wyraźnym smaku np. cheddar pokrojony w drobną kostkę
*oliwa z oliwek lub olej;
*sól, chilli.
Wykonanie:
1. Szpinak udusić przez kilka minut w 1 łyżce wody.
2.Do miski wbić jajka i roztrzepać, a następnie dodać szpinak, czosnek, kukurydzę, oliwki, seler, jogurt i pomidory. Doprawić chilli i solą.
3. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, po czym przełożyć masę szpinakowo jajeczną. Masę obsypać orzechami oraz serem. Smażyć ok. 5 minut, aż spód zacznie się rumienić. Uważać, aby nie spalić.
4. Frittatę przykryć dużym talerzem i odwrócić patelnię, tak by nalazła się na talerzu, następnie zsunąć ją na patelnię drugą stroną i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
5. Podawać od razu z sałatkami, surówkami…
U mnie często wspominana surówka z marchewki z sosem jogurtowo - chrzanowym i pestkami słonecznika oraz dla męża jego ulubiona zwykła zielona sałata z jogurtem z cukrem.
Jakieś to rozpaćkane na ostatnim zdjęciu.
OdpowiedzUsuńA prawdziwa, ładna frittata powinna wyglądać jak na zdjęciu w wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Frittata
OdpowiedzUsuń