Strony

sobota, 27 marca 2010

Pełne koloru, energetyzujące sałatki z burakami w dwóch odsłonach dla miłośników ostrzejszych i słodszych smaków

Przepisów na sałatki z burakami i z podobnymi składnikami jest na blogach kulinarnych i nie tylko na blogach wiele. Wiadomo, że buraki świetnie łączą się z serem kozim (czy to w postaci fety, czy twarożku) jak i owczym, z awokado, z pomarańczami, lubią miód, ocet balsamiczny….. Te dwie sałatki, to moje wariacje na temat sałatek, gdzie bordowy kolor buraków na tle innych przyciąga oko i kusi do spróbowania.


I. Sałatka z burakami, awokado i kozią roladą
Składniki (dla dwóch osób):
*1/2 dużego buraka upieczonego w folii w piekarniku pokrojonego na większe kawałki;
*1 awokado, pokrojone z większe kawałki;
*pół opakowania roszponki lub nieco mniej;
*1/3 czerwonej cebuli grubo pokrojonej;
*ok. 60 g. rolady koziej (na zewnątrz z pleśnią, wewnątrz typu twarożkowego) pokrojonej na kawałki;
*sos:
energicznie wymieszać:
3 łyżki oliwy z oliwek, 1, 5 łyżki octu balsamicznego owocowego (ja aktualnie mam truskawkowy), łyżeczka miodu, niecała łyżeczka musztardy dijon, ewentualnie sól , pieprz do smaku .


Wykonanie:
Delikatnie wymieszać składniki sałatki i polać sosem.



II Sałatka z burakami, orzechami i pomarańczą:
Składniki (dla dwóch osób):
*1/2 dużego buraka upieczonego w folii w piekarniku pokrojonego na większe kawałki;
*ok. 2 garście miksu sałat;
*pół pomarańczy pokrojonej w kostkę;
*2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich;
*sos:
energicznie wymieszać:
sok wyciśnięty z ½ pomarańczy, ½ ząbka czosnku drobno poszatkowanego, 3 łyżki oleju z orzechów włoskich, ewentualnie sól , pieprz, a dla lubiących bardziej słodkie smaki – dodatkowo łyżeczka miodu.


Wykonanie:
Na sałacie ułożyć pomarańcze, buraka, posypać orzechami i polać sosem.




3 komentarze:

  1. wersja z awokado podoba mi się bardzo
    bo do połączenia burak-pomarancza chyba jeszcze nie byłabym przekonana

    a właściwie to nigdy nie dodawałam do sałatek burachu,
    choc lubię je bardzo, ale w wersji solo

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe :) Wersja z pomarańczami wygląda intrygująco. Na pewno skorzystam. Buraki doskonale komponują się też z różowym grejpfrutem, oliwkami, czy... musztardą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama wcześniej nie eksperymentowałam z burakami, to moja pierwsza próba. Asiejko też byłam zaskoczona tym, że buraki i awokado mogą się tak dobrze uzupełniać :)
    Mathildo, buraki i oliwki, brzmi ciekawie, o tym połączeniu nie czytałam - ale wypróbuję następnym razem.

    OdpowiedzUsuń