Strony

poniedziałek, 22 marca 2010

Rajskie i śródziemnomorskie szaszłyki z halibuta

Szaszłyki rybne wbrew pozorom są nie tylko niezwykle proste w wykonaniu, ale mogą być fantazyjnie kolorowe dając radość oczom, a komponowane według upodobań z owocami, warzywami lub jednym i drugim przepyszne. Sama ryba może być po prostu oprószona solą i pieprzem, może też być wcześniej marynowana. Do szaszłyków nadają się też różne ryby: te o charakterystycznym smaku np. łosoś, tuńczyk, bądź białe ryby o niezbyt intensywnym smaku np. halibut, lub te zupełnie łagodne jak limanda. Przy takich rybach warto pokusić się o szaleństwo w dodatkach J. Moja propozycja to szaszłyk rajski z ananasem i cukinią oraz śródziemnomorski z suszonymi śliwkami i pomidorkami cherry.



Składniki (dla dwóch osób):
*2-3 filety halibuta lub innej ulubionej ryby; *ok. 6 lub więcej pomidorów cherry;
*ok. 5 suszonych śliwek przekrojonych na połówki, chyba, że są bardzo małe;
*mała cukinia pokrojona w plastry, przekrojone w połówki lub ćwiartki;
*świeży ananas pokrojony w kwadraty lub prostokąty wielkości podobnej jak kawałki cukinii, ciut mniejsze niż ryba;
*1/3 pęczka majeranku lub kolendry;
*sól, pieprz;
*cytryna;
*oliwa z oliwek;
*drewniane patyczki do szaszłyków;.


Wykonanie:
1. Filety ryby umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie pokroić w kawałki ciut większe niż warzywa i owoce..
2. Na patyczki do szaszłyków nabijać warzywa i owoce oraz rybę, przekładając za każdym razem rybą.
Szaszłyk rajski: ryba – cukinia – ryba – ananas – ryba….
Szaszłyk śródziemnomorski: ryba- śliwa suszona – ryba – pomidorek cherry – ryba………
3. Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą z oliwek, ułożyć na dnie szaszłyki i raz jeszcze skropić odrobiną oliwy z oliwek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 15 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić.
4. Podawać skropione oliwą z oliwek i obsypane świeżymi ziołami.








1 komentarz: