Strony

wtorek, 27 kwietnia 2010

Sałatka z quinoa w sosie orzechowo – żurawinowym z kiełkami, groszkiem cukrowym i szparagami

Quinoa fantastycznie sprawdza się w tzw. „sałatkach” tj. w potrawach zwłaszcza z warzywami, z różnego rodzaju dressingami, które tak samo dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dzisiejsza „sałatka” taka właśnie jest.
O tym jak wartościowa jest quinoa i dlaczego warto wprowadzić ją do swojej kuchni pisałam tu:
kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2010/02/quinoa-z-czarna-i-zielona-fasola.html

Natomiast spieszę dodać, że nie tylko bezsprzeczne walory zdrowotne przemawiają za jej używaniem, ale także jej walory smakowe! Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i może z powodzeniem zastąpić kuskus, ryż, kaszę, makaron w określonych daniach. Do tego wszystkiego choć prawie neutralna, to jednak ma swój charakterystyczny smak, dla mnie wyjątkowo przyciągający i pewnie też dlatego do niej z lubością wracam w coraz nowych potrawach i wersjach.

Składniki dla dwóch osób:

- quinoa ok. 150 g. ugotowanej w potrójnej ilości rosołu przez 10 minut.;
- 50 - 70 g. groszku cukrowego ugotowanego na parze i przeciętego na pół;
- 70-100 g. szparagów, ugotowanych na parze i pociętych w kawałki kilkucentymetrowe;
- 100 g. kiełków z mieszanki kiełków na patelnię
- łyżeczka oleju do smażenia.

sos:
- oliwa z oliwek ok. 2-3 łyżki;
- sok z cytryny ok. 1-,1,5 łyżki;
- 10 g. suszonej żurawiny;
- 25- g. orzechów laskowych grubo pokrojonych .
.


Wykonanie:

1. Ugotować quinoa w rosole (ja używam ekologicznego w proszku). W tym czasie rozgrzać patelnię z olejem i podsmażyć przez ok. 3 minuty kiełki;
2. Po wystudzeniu quinoa, ugotowanych na parze groszku cukrowego, szparagów (u mnie niestety szparagi ze słoika – jeszcze na nie nie sezon) i kiełków, połączyć wszystkie składniki.
3. Zrobić dressing poprzez wymieszanie wszystkich elementów sosu. Sosem polać sałatkę i podawać.

4 komentarze:

  1. szczerze mowwiac uwazam, ze quinoa wogole nie ma smaku; czy probowalas moze jej czerwona odmiane?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, próbowałam, ale zmieszaną z białą, więc nie odczułam jakiejś radykalnej różnicy w smaku. Dla mnie ma smak niby neutralny, ale jednak charakterystyczny, a doskonale podkreśla go dodanie orzechów.

    OdpowiedzUsuń
  3. przy najbliższych zakupach quinoa znajdzie się w moim koszyku.. koniecznie.

    OdpowiedzUsuń