Strony

niedziela, 25 kwietnia 2010

Wegeteriańskie paczuszki z warzyw zawijanych w papier ryżowy, gotowane na parze!!!

To fantastyczne danie, absolutnie zdrowe, wręcz dietetyczne i co najważniejsze pyszne inspirowane było przepisem na wietnamskie rulony, który pochodzi z książki kucharskiej „Low fet dishes” Cary Habday.
Autorka poleca serwować je z sosem, który nazywa o orzechowym, choć faktycznie składa się na niego łyżeczka sosu chilli, sosu hoisin, papryczka chilli i łyżeczka pokrojonych orzechów ziemnych. Ja zrezygnowałam z tego sosu, którego zapewne wyrazisty i ostry smak łączyłby się doskonale z neutralnymi w smaku paczuszkami. Podałam je natomiast z olejem z pestek dyni oraz z sosem sojowym. Do tych neutralnych dodatków konieczna była zmiana przepisu i dodanie do warzyw składnika o bardziej wyrazistym smaku np. tofu wędzonego lub grzybków mun, bądź shitake. Do tego wprowadziłam jeszcze kilka innych zmian w składnikach, a całość bardzo przypadła nam do gustu.



Składniki:

  • ½ - 1/3 startej cukinii;
  • ½ - 1/3 startej większej marchewki;
  • zielona część z 2 dymek;
    ok. 50 g. mieszanki kiełków*;
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty;
  • kilka podartych i odnerwionych liści kapusty pekińskiej;
  • 1- 1,5 łyżki pestek dyni;
  • olej z pestek dyni;
  • sos sojowy;
  • 100 g. tofu wędzonego pokrojonego w drobną kostkę lub namoczone wcześniej grzyby mun lub shitake, pokrojone w paski;
  • 8 płatów papieru ryżowego;
  • sól, pieprz do smaku.

    * nie chodzi o kiełki na patelnię z dużymi elementami, tylko o drobne kiełki z pędami np. soczewicy, lucerny……

    Wykonanie:
    1. Wymieszać składniki nadzienia tj. potarte marchewkę i cukinię, dymkę pociętą na kilkucentymetrowe kawałki, mieszankę kiełków, kapustę pekińską, miętę, pestki dyni oraz tofu, bądź grzyby.
    2. Każdy płat papieru ryżowego namoczyć przez minutę w cieplej wodzie, a następnie od razu nakładać do środka nadzienie, po czym papier ryżowy zawijać mocno i szczelnie w paczuszkę.
    3. Przygotowane paczuszki gotować na parze przez ok. 8-10 minut.
    4. Podawać od razu z sosem sojowym, olejem z pestek dyni, ewentualnie z sosem o bardziej charakterystycznym smaku.

6 komentarzy:

  1. bardzo lubie takie przekaski; z roznymi nadzieniami, czy to wegetarianskimi, czy tez miesno - rybnymi. mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Podsunęłaś mi ciekawy pomysł, żeby następnym razem zaeksperymentować z rybą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko jedyna! przypadkiem trafiłam na bloga dla mnie! wszędzie chemia i mięcho zapiekane z serem żółtym, kiełbasa i parówy. Mniam! dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój przepis jest genialny :) I zainspirował mnie na tyle, że postanowiłam sama zrobić podobne, tylko z innym farszem :

    http://littlepinthekitchen.wordpress.com/2014/01/06/kieszonki-z-papieru-ryzowego-ze-szpinakiem-marchewka-i-fasolka-gotowane-na-parze/

    jeszcze raz dziękuję za inspirację :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Also, during each repetition, hold and squeeze your abs whilst in the crunch position first second and after that return to the starting position. This
    is the muscle mass which flexes after you chuckle.
    Many people feel you have to visit a gym daily to have a set of 6-pack abs; that is a
    myth.

    my web site :: is it okay to do crunches while pregnant

    OdpowiedzUsuń
  6. 27 years old Librarian Benetta McFall, hailing from Thorold enjoys watching movies like Investigating Sex (a.k.a. Intimate Affairs) and Fishing. Took a trip to Historic Fortified Town of Campeche and drives a Ferrari 250 GT California. wazne ogniwo

    OdpowiedzUsuń