Strony

poniedziałek, 10 maja 2010

Łosoś pod pierzynką z brokułów, marchewki i szparagów

WPIS ARCHIWALNY, POJAWIŁ SIĘ W ZWIĄZKU Z DODANIEM OPCJI DRUKOWANIA :) NIEMNIEJ WARTO GO ODŚWIERZYĆ!
Przepis pewniak. Wypróbowany wielokrotnie. Dla miłośników ryb, dla miłośników warzyw, dla miłośników zdrowej kuchni!


Składniki (dla dwóch osób):

*dwa filety z łososia, każdy po 150-200 g.;
*400 g. różyczek brokułów ;
*400 g. marchewki przekrojonej wzdłuż na pół i pokrojonej w kawałki długości 3-4 cm;
*białe szparagi;
*½ szklanki bulionu warzywnego;
*ok. 2 łyżki jogurtu greckiego;
*½ pęczka tymianku;
*ser żółty o wyrazistym smaku (ja używam z reguły cheddara, a ostatnio serów kozich lub owczych) ;
*sól, pieprz;
*cytryna;
*oliwa z oliwek;.

Wykonanie:

1. Filety ryby umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, obsypać świeżymi listkami tymianku i polać oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki co najmniej na pół godziny, ale najlepiej na kilka godzin.
2. Warzywa podgotować na parze tak by były al dente - marchewka ok. 10 -12 min., brokuły ok. 5 min, szparagi ok. 8 min.
3. Do gorącego bulionu, zestawionego z ognia dodać jogurt, wymieszać, ewentualnie doprawić.
4. Na dno naczynia do pieczenia skropione odrobiną oliwy z oliwek ułożyć filety łososia, a na niego wyłożyć brokuły, marchewkę, na wierzch szparagi. Tak przygotowane warzywa polać równomiernie sosem i posypać na całej powierzchni potartym serem, bądź pokrojonym w cienkie plastry.
5. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 minut.


Danie serwować z makaronem lub ryżem. Ja preferuję makaron, bo świetnie smakuje z delikatnym sosem.

Dodam tylko, że to jeden z ciekawszych przepisów na łososia do podania na przejcie gości. Łatwo zrobić większą ilość porcji, a danie nie tylko cieszy oko swoimi kolorami, ale też osoby które nie są miłośnikami ryb jedzą z przyjemnością z uwagi na ilość różnych warzyw, także ze względu na smak zupełnie nie rybny – a to po części za sprawą sosu i sera.

Smacznego.


Print Friendly and PDF


3 komentarze: