Radicchio, czyli cykoria sałatowa, pomimo, że jest uroczo fioletowo – biała i stąd pięknie się prezentuje w każdej sałatce, to jednak dodawana jest w małych ilościach z uwagi na charakterystyczną goryczkę. Jednak można dodać jej więcej, a nawet cieszyć się jej smakiem o ile skomponuje się ją odpowiednio z innymi składnikami
Składniki (dla dwóch osób):
*kilka sporych liści radicchio podartych na mniejsze kawałki
*duża garść rukoli;
*1 awokado, pokrojone z większe kawałki;
*6 pomidorów suszonych na słońcu pokrojonych na paseczki;
*6 pomidorków cherry pokrojonych na ćwiartki;
*1/4 czerwonej cebuli grubo pokrojonej;
sos:
energicznie wymieszać:
4 łyżki oliwy z oliwek, 1, 5 łyżki octu balsamicznego owocowego (ja aktualnie mam truskawkowy), spora łyżeczka dżemu lub konfitury jagodowej, ewentualnie sól, pieprz do smaku .
Wykonanie:
Delikatnie wymieszać rukolę z radicchio, a następnie na sałaty nałożyć pozostałe skladniki sałatki i polać sosem.
Witam. W tym przepisie zaintrygowal mnie dressing jagodowy. Jednym z moich najbardziej ulubionych dressingow jest dressing ze swiezych malin przetartych przez sitko. Dressing jagodowy do wyprobowania (dzemu jagoowego nie mam). Spokojnej nocy!
OdpowiedzUsuńcieszyc się jej smakiem.. a przede wszystkim - kolorem.
OdpowiedzUsuńten dressing robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuń