Strony

czwartek, 13 maja 2010

Sałatka z ziaren orkiszu w jogurtowym sosie curry z warzywami i serem typu feta (II odsłona)

Na blogach zapanował sezon sałatkowy, co chyba jest wołaniem o wiosnę, prawdziwą wiosnę. Na naszym stole kolejna tzw. sałatka, czyli danie samodzielne, które było naszą obiado – kolacją.

O walorach orkiszu pisałam tu: http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2010/01/saatka-z-ziaren-orkiszu-z-kozim-serem.html Do tych zalet odżywczych muszę dodać jeszcze jedną – jak dla mnie – wyjątkowy smak ziarna, które tuż po ugotowaniu znika z garnka za moją sprawą, zanim zacznę je dokładać do reszty składników sałatki.

Składniki na sałatkę:

- ziarno orkiszu ok. 2/3 filiżanki (ok. 100 g.);
- brokuły - podzielone na małe różyczki*
- kalafior – także podzielony na różyczki*
- fasolka żółta mamut – pokrojona na 3 części*
- 130 g. sera typu feta z mleka owczego i koziego -pokrojony w kostkę (powinien być twardy);

* łącznie warzyw powinno być 400-450 g.

Składniki na sos:

· 120 - 150 g. jogurtu greckiego;
· oliwa z oliwek – 2 łyżki;
· curry (sporo);
· sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

1. Ugotować ziarno orkiszu w podwójnej ilości wody lekko osolonej. Gotować należy ok. 45- 50 minut.
2. Ugotować na parze warzywa al dente, pamiętając, że najdłużej gotuje się kalafior, dalej fasolka, a na samym końcu na ostatnie 5 minut dorzucić brokuły.
3. W misce sałatkowej wymieszać pokrojone warzywa tj. kalafior, brokuły, fasolkę, następnie dodać ziarno orkiszu. Wymieszać.
4. Przygotować sos jogurtowy poprzez wymieszanie jogurtu z oliwą, curry, solą i pieprzem do smaku. Sos będzie gęsty.
5. Delikatnie wymieszać sałatkę z ¾ sosu, z wierzchu posypać pokrojonym serem i skropić resztą sosu.


Smacznego!


2 komentarze: