Strony

czwartek, 14 października 2010

Nadzwyczaj aromatyczna zupa z dyni z jabłkami, cynamonem i masłem orzechowym oraz wytrawne ciasto z fety i sezamu

Nie przepadam za dynią i już. Jest mało charakterystyczna w smaku i taka nijaka. Ale skoro sezon na dynię i skoro tyle ciągle przepisów widzę z dynią w roli głównej i tyle też zachwytów nad nią, to postanowiłam dać jej drugą szanse. Pierwsza szansa była w zeszłym roku, gdy wykorzystałam ją do duszenia ryby – nic nadzwyczajnego, a potem do zupy charakterystycznej bo karaibskiej z mleczkiem kokosowym i znowu nic nadzwyczajnego, bo inne zupy do których dodaję mleczko kokosowe są o niebo lepsze.
Na blogu Pauli: http://justmydelicious.blogspot.com/2010/09/zupa-krem-dyniowo-jabkowa-z-masem.html znalazłam przepis na zupę z dyni, ale w ciekawym towarzystwie jabłek, a zwłaszcza – masła orzechowego! No i się skusiłam. Zupa wyszła bardzo ciekawa. Skłamałabym mówiąc, że polubiłam dynię, ale faktycznie po tej zupie patrzę na nią łaskawszym okiem i być może w kolejnym sezonie ją powtórzę.

Do zupy podałam ciasto z sera feta i sezamu– pyszne.


Składniki na zupę (dla 2 osób): *



- marchewka;
- duży kartofel;
- ½ malej cebuli;
- 1 kwaśne i twarde jabłko, np. Granny Smith – ja dałam renety – pokrojone na kawałki bez skórki;
- szczypta cynamonu
- 1,5 szklanki purée z dynii
- 5 łyżek masła orzechowego;
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub więcej
- ewentualnie sól, pieprz do smaku – chyba już nie dodawałam
- olej do smażenia;
- odrobina masła;
- woda lub bulion ok. ½ l.




* Składniki podaję po moich modyfikacjach , zwłaszcza w zakresie ilości składników, bo zupa wyszła tak gęsta, że w zasadzie można ją było jeść widelcem jako puree. Zatem rozcieńczyłam mus warzywny odpowiednią ilością wody i wtedy powstała zupa krem.


Składniki na ciasto:

- jeden kartofel ugotowany i przeciśnięty przez praskę;
- 100 g. sera feta;
- pół kubka mąki;
- ¼ kubka oleju do smażenia;
- co najmniej 1/3 pęczka pietruszki i koperku – drobno poszatkowanego;
- jajko;
- sól, pieprz;
- sporo sezamu – użyłam białego i czarnego;


Wykonanie:


ZUPA:

1. Marchewkę i kartofla należy ugotować i przecisnąć przez praskę.
2. Cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać do purée z marchewki i ziemniaków.
3. Na odrębnej patelni na maśle należy poddusić kawałki jabłek z dodatkiem cynamonu. Kiedy zmiękną i będą aromatyczne dodać także do pozostałych warzyw.
4. Na tym etapie należy dodać dynię, wodę lub bulion oraz masło orzechowe i zioła prowansalskie.
5. Po dosmakowaniu zupy należy ją zblendować.




CIASTO:

1. Wszystkie składniki ciasta należy wymieszać w misce, z wyjątkiem sezamu. Doprawić solą i pieprzem, pamiętając, że feta jest słona.
2. Ciasto przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem do smażenia i posypać dużą ilością sezamu.
3. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 35 minut. Okres zapiekania zależy od tego jakiej wielkości naczynia się użyje. Jeśli dużego i ciasto jest cieniutkie, okres zapiekania powinien być krótszy. Wówczas ciasto wyjdzie bardziej chrupiące. Jeśli za naczynie jest mniejsze, a ciasto grubsze, wówczas dłużej trzeba zapiekać. Ciasto wyjdzie mocniej podpieczone – ze skorupką od dołu i góry, a wewnątrz będzie miękkie. Takie było moje.

Ciasto jest pyszne na ciepło i na zimno.

Przepis na ciasto znalazłam w internecie dawno dawno temu (nie wiem już gdzie), ale nie było wcześniej okazji, by go wypróbować.




Następnego dnia ciasta sezamowego zostało po kawałku, więc dla męza dodatkowo zrobiłam grzanki do zupy.





3 komentarze: