Strony

piątek, 21 stycznia 2011

Łosoś z papają i awokado i fantastyczny dressing


Danie podane w części na ciepło pochodzi z kilkakrotnie wspominanej tu książki „Sałatki” Eleny Balashova. Kolejny trafiony przepis. Jako że to sałatka z rybą, to porównywaliśmy z mężem do niedawno robionej „sałatki”, także z tej książki - Mango z warzywami z białą rybą w sosie nam pla
Gdy jedliśmy tą pierwszą byliśmy zachwyceni, jednak druga wywołała podobny zachwyt. Zupełnie inne warzywa i owoce, zupełnie inny dressing i inny smak, a obie lekkie, smaczne i pełne wartości odżywczych, a do tego tak uroczo prezentowały się na talerzu. Istna uczta.



Składniki dla 2 osób:

- ½ papai - pokrojonej w większe cząstki;
- 1 średnie awokado – pokrojone w większe cząstki;
- 100 g. warzyw zielonych np. sałaty, szpinak, rukola, roszponka, cykoria… - u mnie mix sałat;
- ok. 500 g. świeżego fileta z łososia;*
- cytryna;

składniki na dressing:

- 60 ml oliwy z oliwek extra virgin;
- 20 ml białego octu winnego;
- niecała cebula dymka drobno pokrojona;
- ½ łyżeczki cukru;
- niepełna łyżeczka pestek papai;
- ½ łyżeczki musztardy Dijon z gorczycą;
- sól, pieprz.


*w oryginalnym przepisie 100 g. łososia z puszki


Wykonanie:

1 . Łososia skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, ugotować na parze przez 10 minut. Następnie filet podzielić na większe cząstki, wielkością odpowiadające wielkości papai i awokado.
2. Przy krojeniu papai, gdy wybiera się i wyrzuca pestki, jedną niecałą łyżeczkę należy zachować, gdyż będzie potrzebna do dressingu.
3. Przygotowanie dressingu: w blenderze umieścić składniki dressingu: oliwę, ocet, dymkę, sól, cukier, musztardę i pestki papai. Zmiksuj.
4. Warzywa zielone rozłożyć równomiernie na talerzach, a na nie ułożyć awokado wymieszane z papają. Na tym rozlożyć gorącego łososia, skropić dressingiem.



Dodam jeszcze, że dressing był atrakcyjny w wyglądzie i doskonały w smaku. Prawdę mówiąc nie sądziłam, że dressing może tak bardzo zmieniać, czy też urozmaicać sałatkę, czy danie!
Początkowo jedynie skropiłam dressingiem sałatkę, ale gdy zaczęliśmy jeść, od razu sięgnęliśmy po dodatkowy sos, który świetnie komponował się z łososiem i resztą składników.

Zresztą dressing, w każdej z robionych przeze mnie sałatek z tej książki, za każdym razem mnie zaskakiwał i za każdym razem stanowił mocny akcent w daniu. Książka Eleny Balashovej coraz bardziej mi się podoba!




14 komentarzy:

  1. Pyszności! Nie wpadłabym na to, że pestki papai można do czegokolwiek wykorzystać - dotychczas zawsze je wyrzucałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne. Aż nabrałam ochoty, żeby coś takiego umieszać w domu na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  3. obłedny przepis..., serio nabralam ochoty na taka salatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak kolorowo!
    a jak zdrowo i pysznie. o rety, rety...

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja ngidy nie jadłam papai a z awokado jakoś nie możemy się polubić, trzy podejścia były klapą.. może czas się przełamać?

    ps. dużo się dzieje u Ciebie na talerzu.. pozdrawiam!:)

    ps. mogłabyś mi napisać gdzie kupujesz te "ekologiczne" tuńczyki z połowów kontrolowanych? Wiem, że tak ni z gruszki ni z pietruszki, ale pomyślałam, że prędzej mi odpowiesz tuatj:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa salatka, no i ten dressing! Ja kiedys wyprobowalam sos do salaty zlozony z musztardy, oliwy i miodu (wszystkiego po rowno) i tez mnie zachwycil smakiem...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta sałatka jest fantastyczna. Zapisuję przepis i mam nadzieję, że wkrótce ją zrobię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję dziewczyny za mile słowa!
    Atria C. ja tuńczyka z Asdo Mar kupuję w sklepie internetowym www.sklepdietetyczny.pl, tam też jest Fish4Ever i CCUCA. Te dwie ekologiczne firmy można spotkać też w sklepach typu organic.Polecam tuńczyki i sardynki z tych firm.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cześć Kingo,
    przeczytałam u mnie w komentarzach, że kupiłaś mini bakłażany. Życzę udanych eksperymentów z nimi, ale przy tej okazji jedna rada: uważaj w ich przypadku na skórkę - najlepiej się jej pozbyć, żeby nie zaszkodziła. Mam przypuszczenia, że ponieważ te warzywa przylatują do nas z daleka, ich skórki mogą być mocno potraktowane konserwantami. Obranie ze skórki trochę ogranicza kulinarnie, ale lepiej dmuchać na zimne, wykluczając w ten sposób ewentualne złe samopoczucie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Enjoy reading it. Established off recent reports, Garcinia is
    commonly employed throughout the world as a slimming pill for anyone enduring
    a fatness. It comes from a natural base and does not have destructive synthetics,
    preservatives or carcinogens which could damages your physique.

    By made up of hydroxycitric acid, this specific might be a excess fat blocker,
    which is vital for weight loss. Garcinia Cambogia success stories allows people to reduce their very own appetites and cut
    back on carbohydrates or sugars hankering. Forget about running towards the
    kitchen any Fifteen minutes to have a treat. As
    a matter of fact, the authentic Garcinia Cambogiawill assist you to balance the amount of a particular person anxiety hormones.
    This will aid to protect yourself from prospective psychological over eating, which can be
    one of the many cause causes for getting fatter.

    my page authentic garcinia cambogia net

    OdpowiedzUsuń