Strony

wtorek, 25 stycznia 2011

Bób na sałatach z szynką prosciutto na ciepło

Kolejne pyszne, kolorowe danie sałatkowo – obiadowe. Danie z zaledwie 3 składników, a smak pełny, bogaty. W sezonie dość dużo eksperymentowałam z bobem, łącząc go z ziołami np. z miętą: makaron z zielonym sosem, bądź w innych daniach z ricottą np.nalesniki z bobem i ricottą:, czasem robiąc coś w rodzaju past lub zapiekajac z innymi zielonymi warzywami np tu: http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2010/07/zielono-na-talerzu-mix-zielonych.html lub tu: http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2010/07/opiekane-kartofelki-z-szawia-zapiekana.html.



Przepis z książki „Sałatki” Eleny Balashova. Jestem nią coraz bardziej zachwycona i po pierwszych słowach krytyki (pomimo, że sama ją podsunęłam Dzieciątku) dochodzę do wniosku, że choć niektóre przepisy na pierwszy rzut oka mogą wydawać się mało odkrywcze, to jednak tak nie jest. co więcej typowych sałatek i „sałatek” – lekkich dań obiadowych jest tu cale mnóstwo.






Składniki dla 2 osób:
- 8 liści radicchio lub czerwonej cykorii – zastąpiłam miksem sałat z dodatkiem różowej lollo rosso i czerwonej cykorii w ilości ok. 150 g.;
- ok. 400 g. mrożonego bobu, ugotowanego na parze i obranego;
- ½ cebuli czerwonej - drobno pokrojonej - użyłam szalotki bananowej;
- 2 duże plastry łososia pokrojonego w paski – dałam 5;
- łyżka posiekanej pietruszki – dałam sporo świeżych liści bazylii, co świetnie podkreśliło smak bobu i sałat, które były raczej neutralne nie licząc kilku listków cykorii;
- sól, pieprz.

składniki na dressing:
- 60 ml oliwy z oliwek extra virgin;
- niecała łyżka czerwPogrubienieonego octu winnego;
- ½ łyżki lub mniej soku z cytry;
- łyżka sosu sojowego;
- szczypta cukru - pominęłam
- sól, pieprz.



Wykonanie:
1 Na talerzach rozłożyć równomiernie sałaty.
2. Przygotowanie dressingu: w miseczce wymieszać trzepaczką wszystkie składniki dressingu.
3.Ggorący bób wymieszać z cebulą.*
4. Na nagrzaną patelnię wyłożyć na ok. 30 sekund pokrojoną w paseczki szynkę.
5. Na sałaty nałożyć bób, posypać szynką, polać sosem.

Podawać od razu, bo szybko stygnie!


* zgodnie z oryginalnym przepisem dodaje się surową szynkę i pietruszkę, tą masę wykłada się na sałaty.







5 komentarzy:

  1. Ładne zdjęcie, to z kwiatami:)

    Ja nie wiem, czy kupiłabym książkę na temat sałatek. Z jednej strony, każdy wie co tam do sałatki dodać.. ale z drugiej, czasem zapominamy o tym, jak łatwo można wyczarować coś pysznego z prostych składników..

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bób! Jak to dobrze, że jest mrożony i można go jeść w środku zimy :) A w połączeniu z łososiem na pewno smakuje bardzo dobrze!
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bób to dla mnie przysmak!
    Twoja propozycja jest bardzo apetyczna!
    W Hiszpanii teraz można kupić świeżutki bób (jeszcze w strączkach), oprócz tego znajdziemy go w słoiczkach (często bób baby)no i oczywiście różne rodzaje mrożonego. Do sałatek, ryżu, mięsa. Jest w czym wybierać:) Pycha!
    Serdecznie pozdrawiam,
    SWS

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam jeszcze troche dzialkowego bobu w zamrazarce a propopzycja bardzo kuszaca. No i ksiazka coraz bardziej mnie pociaga. Oj, chyba nie powinnam zagladac w najblizszum czasie do EMPIKu.

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie to danie by nie przeszło, bo wszyscy wyjedliby bób zanim cokolwiek bym z nim zrobiła;)

    OdpowiedzUsuń