Strony

piątek, 18 lutego 2011

Japoński makaron udon z prażonymi orzechami i rybą lub w wersji wege z tofu lub tempeh


Danie w 15 minut. Pyszne, zdrowe, lekkie z kilku zaledwie składników.
Makaron udon jest makaronem pszennym typowo japońskim o długości kilkunastu centymetrów. Suchy gotuje się kilka minut.
Do tego dania można dodać warzywa, można też pominąć jeśli się spieszymy, warto natomiast dodać orzechy, ja z reguły daję nerkowce, ale podobnie sprawdzą się ziemne. Są pyszne jeśli się je wcześniej podpraży na suchej patelni.
Co do ryby to dobrze sprawdza się biała ryba o neutralnym smaku, ale o ciut bardziej zwartym mięsie np. wszelkie dorszowate. Mój ukochany halibut jest po uparowaniu za miękki.







Składniki na 2 osoby:
- ok. 260-200 g. makaronu udon*
- ok. 200 g. ugotowanego na parze fileta białej ryby - u mnie dorsz grenlandzki;
- 2 łyżki orzechów nerkowca pokrojonych w większe kawałki;
- zielone kiełki fasoli mung – opcjonalnie**
- sos sojowy;
- sos teryaki;
- olej do smażenia;
- oliwa z oliwek;
- odrobina soku z cytryny;
- pieprz
- sól;


* Danie to robiłam także z makaronem z brązowego ryżu z dynią i imbirem, o którym pisałam tu:…. i w tej wersji pozostanie moim faworytem, robiłam też z makaronem soba, choć tu mniej pasował sos teryaki, dodawałam natomiast pestki dyni zamiast orzechów i serwowałam z olejem z pestek dyni.

** Dodatek warzyw nie jest tu w zasadzie konieczny, można do smaku i dla koloru dodać jakieś warzywa, natomiast dodanie w większej ilości zupełnie zmienia charakter potrawy. Wtedy można równie dobrze zrezygnować z ryby, pozostając przy samych warzywach lub zrobić z tofu lub tempeh wcześniej marynowanych w sosie sojowym i teryaki.


Wykonanie:1. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, ugotować na parze ok. 10 -12 minut. Lekko przestudzić, pokroić na większe cząstki i umieścić w miseczce z wymieszanym sosem sojowym i taryaki.
2. W tym czasie ugotować makaron wg. instrukcji.
3. Na suchej patelni podprażyć orzechy.
4. Na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy do smażenia umieścić kiełki jeśli się ich używa lub inne warzywa np. niewielką ilość różyczek brokułów lub groszek cukrowy, następnie po podsmażeniu na patelnie wyłożyć ugotowany makaron, wymieszać, a gdy makaron jest gorący, dodać orzechy, ponownie wymieszać. Na koniec dodać rybę wraz z sosem i delikatnie wymieszać.
5. Jeśli potrzeba można doprawić solą i sosami sojowym i teryaki.
6. Nakładać na talerze. Serwować z oliwą z oliwek, oprószone pieprzem.


Smacznego!


7 komentarzy:

  1. wspaniałe, szybkie i pyszne danie.
    och, podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja poproszę z tofu; ) i dużą ilością orzechów

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi obojętnie z czym, i tofu i rybka są boskie. Azjatyckie smaki są zarąbiste :D a może by tak tutaj jeszcze parę paseczków papryki dorzucić?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jest super, bo bardzo pasuje do aktualnej pory roku.Zaproponowana przez Ciebie potrawa znakomicie wzmacnia nerki.Zima jest najlepszą porą roką na ich wzmacnianie.
    I tak sobie myślę,że gdyby dodawać produkty zgodnie z ideą Pięciu Przemian, to nerki byłyby zachwycone.
    Będę odwiedzała twój blog, i być może "tłumaczyła" twoje przepisy na moją kuchnię Pięciu Przemian.
    Co Ty na to?
    Pozdrawiam
    Krystyna
    http://krystynapisula.eu/

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Krystyno, jak najbardziej zmieniaj przepisy pod dietę Pięciu Przemian. Chętnie sama się coś o niej dowiem i może następnym razem zrobię potrawę w Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń