Już po sezonie szparagowym, a ja z lekkim opóźnieniem publikuję przepis na pyszne ciasto – keks wytrawny – ze szparagami w roli głównej. Ale może ktoś zamroził pęczek szparagów? Ja owszem J. Jeśli nie, warto ciasto wypróbować w kolejnym sezonie.
Smakuje na ciepło i na zimno. Mi bardziej na zimno, a mężowi na ciepło. Dla mnie na ciepło zbyt mocny był smak pomidorów suszonych o kwaskowej nucie, których dałam mniej niż w oryginalnym przepisie, a które skądinąd bardzo lubię. Na zimno natomiast smaki były wyrównane i dobrze zbalansowane. Jedliśmy cisto jako dodatek do zup, a do dzisiejszego śniadania w duecie z szparagami zapiekanymi z suszoną szynką.
Ciasto robiłam już w poprzednim sezonie i oczywiście powtórzyłam w tym i powtarzać będę w każdym kolejnym.
Oryginalnie przepis pochodzi z BBC Good Food Magazine (May 2009) . Pojawił się także na blogach u Kikki i u Polki.
Smakuje na ciepło i na zimno. Mi bardziej na zimno, a mężowi na ciepło. Dla mnie na ciepło zbyt mocny był smak pomidorów suszonych o kwaskowej nucie, których dałam mniej niż w oryginalnym przepisie, a które skądinąd bardzo lubię. Na zimno natomiast smaki były wyrównane i dobrze zbalansowane. Jedliśmy cisto jako dodatek do zup, a do dzisiejszego śniadania w duecie z szparagami zapiekanymi z suszoną szynką.
Ciasto robiłam już w poprzednim sezonie i oczywiście powtórzyłam w tym i powtarzać będę w każdym kolejnym.
Oryginalnie przepis pochodzi z BBC Good Food Magazine (May 2009) . Pojawił się także na blogach u Kikki i u Polki.
Składniki dla 2 osób)*:
- 80 ml oleju do pieczenia;
- 1/2 pęczka szparagów (250g) blanszowanych i pokrojonych na 3 części;
- 200g mąki pszennej razowej;
- niecała płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 4 łyżki listków świeżego tymianku;
- 3 jajka, lekko ubite;
- 100ml mleka ;
- 80g czarnych oliwek bez pestek;
- 80g suszonych pomidorów w zalewie – pokrojonych w cienkie paski;
- 110 - 150g sera Gruyère - startego;
- ½ płaskiej łyżeczki soli;
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
* co do składników wprowadziłam drobne zmiany ilościowe.
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do 190stC (termoobieg) – 170stC.
2. Formę na ciasto wysmarować masłem lub olejem i obsypać bułką tartą – ja stosuję otręby.
3. W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać przyprawy i listki tymianku.
4. Do ubitych jajek dodać mleko i olej, a następnie wymieszać.
5. Do miski z jajkami dodać zawartość miski z mąką i chwilę miksować.
6. Do ciasta dodać ¾ startego sera, ¾ pokrojonych szparagów i ¾ oliwek oraz pomidory. Wymieszać.
7. Ciasto wlać do formy, a na wierzchu poukładać pozostałe szparagi i oliwki, a całość posypać resztą sera.
8. Piec około 40 minut (do suchego patyczka) oraz aż wierzch będzie chrupki i złocisty.
bardzo, bardzo fajny keks :) oryginalny!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, domyślam się, że zapach i smak były bardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i zapowiada sie smacznie tylko dla mnie bez oliwek ale za to duuużo szparag. U mnie sezon na szparagi cały rok, można kupić w puszkach, słoiczkach także Twój przepis będę mogła wypróbować o każdej porze roku :D
OdpowiedzUsuńwygląda niebiańsko!:)
OdpowiedzUsuńobłędnie smacznie wygląda, nie tylko zdrowo i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje w przekroju. Taki wytrawny wypiek to coś dla mnie - wolę od słodkich.
OdpowiedzUsuńInteresujące i wygląda bardzo apetycznie- same dobre rzeczy ma w środku :)
OdpowiedzUsuńAleż wspaniale wygląda! Istne cudo po prostu i ile tam pyszności!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa, a keks faktycznie pyszny i urodziwy!
OdpowiedzUsuńkuchennefascynajce, ależ Ci zazdroszczę, zwłaszcza tych świeżych szparagów, bo te ze słoika, które są dostępne w sklepach tu są znacznie gorsze, nie tylko miękkie i łamliwe, że często już są zmasakrowane zanim uda mi się je wydobyć ze słoika, ale też mają smak zupełnie inny niż takie świeżutkie prosto z targu. W tym roku byłam mądrzejsza i zamroziłam trochę, więc będę mogła zaszaleć w środku zimy.
Uwielbiam ten keks i w tym roku zamrozilam szparagi, aby moc go zrobic na nasza podroz wakacyjna. :) Stosuje na zmiane cheddar z gruyere, oba swietnie pasuja.
OdpowiedzUsuńreplica designer bags luxury replica bags high quality replica handbags
OdpowiedzUsuńSzparagi cały czas goszczą u mnie w menu :)
OdpowiedzUsuńpolecam ten blog! wiele tu fajnych treści
OdpowiedzUsuńrandki xxx,
bzykrandki,video69 pl