Strony

wtorek, 4 października 2011

Sycylijski gulasz z białą rybą i kuskusem

To danie rybne absolutnie mnie zachwyciło.


Ostatnio zauważyłam, że po długim okresie przyrządzania ryb na parze, czy w piekarniku w rozmaitych formach i w towarzystwie różnych dodatków, głównie warzywnych, zaczęło mi coraz większą frajdę sprawiać robienie zup rybnych i dań jednogarnkowych.

Zupy rybne odkryłam zaledwie kilka miesięcy temu, gdy przełamując złe skojarzenia z rybami w zupie odważyłam się po raz pierwszy zrobić zupę rybną. I tak odkryłam nowy świat kulinarnych możliwości, nowe wcielenie ryb i nowe wcielenie zup! Podobnie z daniami jednogarnkowymi, gdzie jednym ze składników jest ryba. I tu możliwości jest mnóstwo. Prezentowałam już tu dwa gulasze rybne - tu i tu. Niebawem tadżin z łososiem i wiśniami...

Dzisiejsza ryba, to właśnie gulasz - pełne danie jednogarnkowe, a jego częściowo płynna konzystencja jest genialna.






Przepis pochodzi z BBC GoodFood.


Składniki dla 2 osób:

- 1 cebula – pokrojona w półplasterki;
- 2 łodygi selera naciowego – pokrojone w plastry;
- 3 ząbki czosnku - pokrojone w plastry;
- 1 niecała puszka anchovies;
- szczypta płatków chilli;
- 2 pomidory – pokrojone w cząstki – u mnie 200 g. krojonych pomidorów z puszki z sokiem;*
- 125 ml. białego wina;
- 400 ml. bulionu;
- 50 g. kuskusu;
- 250 g. fileta z białej ryby – u mnie halibut;
- 1/2 cytryny na starcie skórki – pominęłam;
- garstka pokrojonej natki pietruszki;
- olej do smażenia;


* z komentarzy dotyczących wykonania tego dania wynikało, że użycie pomidorów w całóści nie daje mocnego czerwonego koloru i wpływa na konzystencję, stąd odąć za rdą tych, którzy już tą
rybę robili i zakochali się w tym daniu użyłam pomidoów z puszki.



Wykonanie:

1. Na rozgrzanym oleju na patelni z szerokim dnem smażyć – dusić przez ok. 10 minut cebulę, seler, płatki chilli, czosnek i anchovies. Mieszać. Następnie dodać pomidory i gotować jeszcze przez parę minut.

2. Na patelnię wlać wino i bulion,
zagotować. Podgrzewać ok. 2 minuty i dodać kuskus. Dodać rybę. Patelnię przykryć przykrywką i podgrzewać przez 5-7 minut, aż ryba będzie gotowa.

3. Danie podzielić na dwie porcje, łamiąc rybę na większe kawałki. Posypać z wierzchu startą skórką z cytryny i natką.



Polecam. Prawdziwa delicja.



10 komentarzy:

  1. Pyszne danie. Juz zapisalam sobie do wyprobowania. Ja tez calkiem niedawno odkrylam pyszne rybne potrawki i zupy. Do tej pory wszystko kojarzylo mi sie z zupa rybna podawana na swieta :) A okazuje sie, ze mozliwosci jest wiele :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się połączenie smaków. Lekkie, pożywne danie, które zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zupy rybne- wszystko jeszcze przede mną, muszę dorosnąć, ale gulasz czemu nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie tez zachwycilo to danie po przeczytaniu skladnikow. Najbardziej podoba mi sie podkrecenie smaku filecikami anchovies. Kto wie, czy nie dorzucilabym tam od siebie pare oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja się zastanawiam ile Pani wydaje miesięcznie na jedzenie? :D piszę właśnie pracę licencjacką na ten temat i tak patrzę okiem socjologa jak bardzo jadłospis świadczy o zamożności i statusie społecznym.
    Przepisy genialne. Już połowa wylądowała w zeszycie i czeka na swoją kolej do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy, faktycznie wydajemy na jedzenie bardzo dużo. Szczęśliwie aktualnie możemy sobie pozwolić na wyszukiwanie najlepszych składników, na żywność eko i podróże pod kontem kulinarnym. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam nadzieję że będzie smakować tak dobrze jak wygląda :).
    Co do kosztów wydawanych na jedzenie to chyba czasem lepiej pójść w jakość niż w ilość :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobre i proste danie. Ja użyłem Dorsza, anchois w sklepie znalazłem tylko w oleju - i chyba dałem za mało, bo w finalnym daniu ani nie było widać ani smaku czuć...
    Polecam, będę do tego wracał.

    OdpowiedzUsuń