Ostatnio zauważyłam, że po długim okresie przyrządzania ryb na parze, czy w piekarniku w rozmaitych formach i w towarzystwie różnych dodatków, głównie warzywnych, zaczęło mi coraz większą frajdę sprawiać robienie zup rybnych i dań jednogarnkowych.
Zupy rybne odkryłam zaledwie kilka miesięcy temu, gdy przełamując złe skojarzenia z rybami w zupie odważyłam się po raz pierwszy zrobić zupę rybną. I tak odkryłam nowy świat kulinarnych możliwości, nowe wcielenie ryb i nowe wcielenie zup! Podobnie z daniami jednogarnkowymi, gdzie jednym ze składników jest ryba. I tu możliwości jest mnóstwo. Prezentowałam już tu dwa gulasze rybne - tu i tu. Niebawem tadżin z łososiem i wiśniami...
Dzisiejsza ryba, to właśnie gulasz - pełne danie jednogarnkowe, a jego częściowo płynna konzystencja jest genialna.
Przepis pochodzi z BBC GoodFood.
Składniki dla 2 osób:
- 1 cebula – pokrojona w półplasterki;
- 2 łodygi selera naciowego – pokrojone w plastry;
- 3 ząbki czosnku - pokrojone w plastry;
- 1 niecała puszka anchovies;
- szczypta płatków chilli;
- 2 pomidory – pokrojone w cząstki – u mnie 200 g. krojonych pomidorów z puszki z sokiem;*
- 125 ml. białego wina;
- 400 ml. bulionu;
- 50 g. kuskusu;
- 250 g. fileta z białej ryby – u mnie halibut;
- 1/2 cytryny na starcie skórki – pominęłam;
- garstka pokrojonej natki pietruszki;
- olej do smażenia;
* z komentarzy dotyczących wykonania tego dania wynikało, że użycie pomidorów w całóści nie daje mocnego czerwonego koloru i wpływa na konzystencję, stąd odąć za rdą tych, którzy już tą rybę robili i zakochali się w tym daniu użyłam pomidoów z puszki.
Wykonanie:
1. Na rozgrzanym oleju na patelni z szerokim dnem smażyć – dusić przez ok. 10 minut cebulę, seler, płatki chilli, czosnek i anchovies. Mieszać. Następnie dodać pomidory i gotować jeszcze przez parę minut.
2. Na patelnię wlać wino i bulion, zagotować. Podgrzewać ok. 2 minuty i dodać kuskus. Dodać rybę. Patelnię przykryć przykrywką i podgrzewać przez 5-7 minut, aż ryba będzie gotowa.
3. Danie podzielić na dwie porcje, łamiąc rybę na większe kawałki. Posypać z wierzchu startą skórką z cytryny i natką.
Polecam. Prawdziwa delicja.
Pyszne danie. Juz zapisalam sobie do wyprobowania. Ja tez calkiem niedawno odkrylam pyszne rybne potrawki i zupy. Do tej pory wszystko kojarzylo mi sie z zupa rybna podawana na swieta :) A okazuje sie, ze mozliwosci jest wiele :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Podoba mi się połączenie smaków. Lekkie, pożywne danie, które zapisuję:)
OdpowiedzUsuńzupy rybne- wszystko jeszcze przede mną, muszę dorosnąć, ale gulasz czemu nie ;)
OdpowiedzUsuńMnie tez zachwycilo to danie po przeczytaniu skladnikow. Najbardziej podoba mi sie podkrecenie smaku filecikami anchovies. Kto wie, czy nie dorzucilabym tam od siebie pare oliwek.
OdpowiedzUsuńa ja się zastanawiam ile Pani wydaje miesięcznie na jedzenie? :D piszę właśnie pracę licencjacką na ten temat i tak patrzę okiem socjologa jak bardzo jadłospis świadczy o zamożności i statusie społecznym.
OdpowiedzUsuńPrzepisy genialne. Już połowa wylądowała w zeszycie i czeka na swoją kolej do zrobienia.
Anonimowy, faktycznie wydajemy na jedzenie bardzo dużo. Szczęśliwie aktualnie możemy sobie pozwolić na wyszukiwanie najlepszych składników, na żywność eko i podróże pod kontem kulinarnym. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będzie smakować tak dobrze jak wygląda :).
OdpowiedzUsuńCo do kosztów wydawanych na jedzenie to chyba czasem lepiej pójść w jakość niż w ilość :).
Bardzo dobre i proste danie. Ja użyłem Dorsza, anchois w sklepie znalazłem tylko w oleju - i chyba dałem za mało, bo w finalnym daniu ani nie było widać ani smaku czuć...
OdpowiedzUsuńPolecam, będę do tego wracał.
retro jordans
OdpowiedzUsuńyeezy boost 500
hermes
kyrie 6
vapormax
goyard handbags
yeezy shoes
yeezy boost 350 v2
kd shoes
kd 11
see this website other webpage have a peek at this website why not look here check it out
OdpowiedzUsuń