Strony

poniedziałek, 14 listopada 2011

Tadżin


Bazując na przepisie z letniego numeru magazynu Kuchnia z 2011 r., w którym inspirację stanowiły wiśnie lub czereśnie, zrobiłam rzeczony tadżin. W miejsce kurczaka wstąpił łosoś. I od tych 2 czy 3 miesięcy tadżin w tym wydaniu pojawił się u nas już 3 krotnie!

Samo określenie tadżin pochodzi od nazwy arabskiego naczynia a służącego do pieczenia mięs nad rozżarzonym węglem lub drewnem, które rozpowszechnione jest w krajach Maghrebu, zwłaszcza w Maroku. Naczynie to wykonywane jest z gliny i posiada, wysoką stożkowatą pokrywę. Tadżin jest też tradycyjną marokańską potrawą, przygotowaną w takim naczyniu. Stawia się go bezpośrednio na lub przy stole.*
Ja wprawdzie nie dysponowałam takim naczyniem, ani też rozżarzonym węglem lub drewnem, a mimo to danie było pyszne. Ciekawa jestem jaka byłaby różnica w smaku, gdyby zrobić je w tym właśnie naczyniu. Nasuwa mi się myśl, że zapewne różnica byłaby niewyczuwalna, jednak od razu przypominają mi się znane zapewne wszystkim pieczonki. Jadłam je 2 czy 3 razy przygotowywane w ognisku w specjalnym naczyniu,w pozostaych wypadkach robiłam w domu w piekarniku. Różnica była, oj była!


Składniki dla 2 osób:


- ok. 150 - 200 g. filetów z łososia – pokrojonych w kostkę;
- 1/ dużej cebuli – posiekanej;
- łyżeczka kurkumy;
- ząbek czosnku – pokrojony w plasterki;
- garstka wiśni lub czereśni – u mnie wiśnie;
- sól, pieprz;
- sok z pomarańczy
- ½ zielonej papryki - pokrojonej w paski;
- kilka różyczek brokułów – opcja – nie było ich w przepisie lecz ja za każdym razem dodają
- łyżeczka miodu;
- listki kolendry lub bazylii;
- sok z cytryny;
- olej do smażenia;
- oliwa z oliwek;
- ok. 150 – 170 g. kuskusu;




Wykonanie:


1. Na oleju do smażenia podsmażyć czosnek i cebulę doprawiając kurkumą.

2. Łososia skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem, a następnie pokroić w kostkę o boku ponad 1 cm.
3. Do cebuli i czosnku dodać paprykę, chwilę podsmażać, dodać brokuły, połówki wiśni oraz rybę i kuskus. Zalać wodą na 3 cm powyżej poziomu kuskusu. Podgrzewać przez ok. 8-10 minut.
4. Po tym czasie wlać sok pomarańczowy, doprawić solą i pieprzem oraz miodem.
5. Serwować posypane posiekaną kolendrą. Skropić oliwą z oliwek extra virgin.


Musiałam wprowadzić drobne zmiany w zakresie wykonania w związku z zamianą kurczaka na rybę. Gdyby używać kurczaka trzeba podsmażyć go z cebulą i czosnkiem.


* informacje z Wikipedii





10 komentarzy:

  1. Brzmi rewelacyjnie, chętnie bym wypróbowała, ale mam w domu rybnego abstynenta, więc chyba pozostanie wersja kurczakowa. Mam pytanie, w trzecim kroku na koniec dodajemy kuskus (skoro zalewamy wodą na 3 cm powyżej kuskusu)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej Julio, dzięki za info. Już poprawiłam. Jeśli ten abstynent nie jest 100% przeciwnikiem, to może spróbuj mu podać z miecznikiem. Wygląda jak drób i smak ma nie rybny, zwłaszcza gdy jest podawany w tego typu daniach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety, żadnej ryby do ust nie włoży. :( Ale ja wypróbuję danie na dwa sposoby, z łososiem będzie, jak pojadę w odwiedziny do mamy. :)

    PS Poprawiłam literówki, bo mnie wkurzały. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne, miecznika tak łatwo dostać w Pl, fajny pomysł, ja dodaję jeszcze cytrynę marynowaną mojej produkcji

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiedziałam, że można zrobić tadżin z ryby. Naszła mnie ochota na miecznika, ale następnym razem zrobię go jeszcze na wytrawnie.
    Napisałam maila na podany adres, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa wersja, tadżin z łososiem i wiśniami zapowiada się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za przepis, kupiłem naczynie ale nie wiedziałem jakiego przepisu użyć żeby było oryginalnie. Wyszło pycha a przy okazji pięknie...
    Swoją drogą nasza wieprzowinka z warzywami też wychodzi fantastycznie.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Our site n8m68x7c61 louis vuitton replica replica bags for sale best replica bags online 2018 Source d4r10e5k13 replica bags 168 mall view website r6q27g8d17 designer replica luggage replica bags in uk

    OdpowiedzUsuń