Strony

poniedziałek, 5 marca 2012

Mini cukinia nadziewana quinoa i grzybami mun



Jako dodatek do zupy fusion podałam pieczoną cukinię o wdzięcznym kulistym kształcie, bardzo malutką i uroczą. A nadzienie znowu kuchnia fusion. Może dlatego cukinia i zupa tak do siebie pasowały.






Składniki:


- 2 mini cukinie;
- duży ząbek czosnku – drobno posiekany;
- natka pietruszki lub koperek - posiekane;
- ugotowana quinoa;
- grzyby mun, namoczone o drobno pokrojone;
- potarty żółty ser;*
- sól, pieprz;
- olej do smażenia.


Wykonanie:

 
1. Cukinię wydrążyć, miąższ zachować i drobno posiekać. Zachować odciętą górną część – wieczko.
Wydrążoną cukinie podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut.
2. W misce wymieszać ugotowaną quinoa, czosnek, zioła, grzyby mun i farsz c cukinii. Doprawić do smaku. Wydrążone cukinie wypełnić nadzieniem. Wierzch nadzienia obsypać żółtym serem. Przykryć odciętym wieczkiem cukinii.
3. Cukinie umieścić w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem, a następnie zapiekać przez kilkanaście minut w nagrzanym piekarniku.**


* nie mogłam się oprzeć, więc to prawdziwa cukinia fusion.
** pozostałe nadzienie można rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, smakuje wyśmienicie.



Polecam!


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Te okrągłe cukinie sa bardzo wdzięczne i świetnie nadają się do nadziewania (jak u Ciebie). Bardzo fajny farsz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Escapade, dzięki, A farsz sama mnie zaskoczył. Powtórzę go na peweno kiedyś do dużej cukinii jako danie główne.

    OdpowiedzUsuń