Kolejny przepis na szybkie, proste, kolorowe danie wegeteriańskie, a w dodatku niskokaloryczne. Jak podaje autor przepisu porcja zawiera tylko 199 kcal! Jeśli dodać do tego quinoa, to zawartość kalorii nieznacznie wzrasta, przy porcji o ok. 170-220 kcal. W całości, to bardzo niskokaloryczny główny posiłek dnia, a jaki bogaty we wszelkie wartości odżywcze i dobrze zbilansowany jeśli chodzi o białko.
Od siebie dodam, że przyprawy czynią z dania coś wyśmienitego, choć mam tu absolutną klasykę – ciecierzyca, pomidory plus coś zielonego - szpinak.
Przepis pochodzi ze strony BBC GoodFood.
Jakkolwiek lista składników wydaje się być długa, to danie robi się prosto i szybko.
Po przystosowaniu dla dwóch osób prezentuje się tak:
Przepis pochodzi ze strony BBC GoodFood.
Jakkolwiek lista składników wydaje się być długa, to danie robi się prosto i szybko.
Po przystosowaniu dla dwóch osób prezentuje się tak:
Składniki dla 2 osób:
- 130-170 g. quinoa ugotowanej zgodnie z przepisem;
- 2 mięsiste pomidory
- 1 ząbek czosnku;
- ½ malutkiej cebuli;
- 1 cm imbiru;
- 1/3 łyżeczki kuminu;*
- niepełna łyżeczka kolendry;*
- 1/3 łyżeczki kurkumy;*
- 1/3 łyżeczki papryki chilli;*
- 50 g. szpinaku grubo posiekanego;
- 1,5 łyżki czerwonej soczewicy
- 70 ml mleka kokosowego;
- 1/3 główki brokułów podzielonych na różyczki;
- 130-150 g. ugotowanej ciecierzycy, wcześniej moczonej przez noc;
- 1,5 łyżeczki sezamu;
- 1,5 łyżeczki orzechów cashew (nerkowca) drobno posiekanych;
- olej do smażenia;
- oliwa z oliwek extra virgin – do serwowania.
* przypraw nie żałowałam, dałam nawet nieco więcej.
Wykonanie:
- 130-170 g. quinoa ugotowanej zgodnie z przepisem;
- 2 mięsiste pomidory
- 1 ząbek czosnku;
- ½ malutkiej cebuli;
- 1 cm imbiru;
- 1/3 łyżeczki kuminu;*
- niepełna łyżeczka kolendry;*
- 1/3 łyżeczki kurkumy;*
- 1/3 łyżeczki papryki chilli;*
- 50 g. szpinaku grubo posiekanego;
- 1,5 łyżki czerwonej soczewicy
- 70 ml mleka kokosowego;
- 1/3 główki brokułów podzielonych na różyczki;
- 130-150 g. ugotowanej ciecierzycy, wcześniej moczonej przez noc;
- 1,5 łyżeczki sezamu;
- 1,5 łyżeczki orzechów cashew (nerkowca) drobno posiekanych;
- olej do smażenia;
- oliwa z oliwek extra virgin – do serwowania.
* przypraw nie żałowałam, dałam nawet nieco więcej.
Wykonanie:
1. Do blendera włożyć pomidory, czosnek, imbir i cebulę, a następnie zblendować na puree.
2. Na patelni z grubym dnem rozgrzać odrobinę oleju do smażenia i wrzucić przyprawy – kumin, kolendrę, chilli i kurkumę. Chwilkę obsmażać. Następnie dodać puree pomidorowe. Obsmażać przez 2 minuty.
3. Na patelnię dodać soczewicę, mleko kokosowe. Przykryć pokrywką i gotować aż soczewica zacznie mięknąć, przy czym ma być jędrna. Gotowanie czerwonej soczewicy trwa bardzo krótko. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.
4. Na patelnię dołożyć brokuły i gotować kolejne 4 minuty, a następnie dodać szpinak i ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Wymieszać, gotować 1-2 minuty do zwiędnięcia szpinaku.
5. Podawać na gorącej quinoa, posypane mieszanką sezamu i posiekanych orzechów.
Można serwować z oliwą z oliwek, co ja z reguły robię.