Doskonała zupa z pieczonych warzyw, a w zasadzie z pieczonego bakłażana. Czekałam z tym przepisem wiele miesięcy do bakłażanowego sezonu będąc bardzo ciekawa czy bakłażan może mnie jeszcze zaskoczyć, czy też znam już jego wszystkie wcielenia. Dodam tylko – to wcielenie jest bardzo atrakcyjne.
Inspiracją był przepis Yeleny. Polecam.
Składniki dla 2-3 osób:
- 2 ząbki czosnku;- bakłażan - przekrojony na 4 części;
- marchewka - przekrojona wzdłuż; - pietruszka – przekrojona wzdłuż;
- cebula – pokrojona w ćwiartki;
- marchewka - przekrojona wzdłuż; - pietruszka – przekrojona wzdłuż;
- cebula – pokrojona w ćwiartki;
- ok. 400 ml bulionu;
- 3 łyżki świeżych liści tymianku;
- kolendra – mielona – odrobina – ok. ¼ łyżeczki;
- jogurt /mleko do smaku;
- olej do smażenia;
- sól, pieprz;
- dodatek : makaron*/ryż/kuskus/quinoa/dziki ryż
* Po raz pierwszy uległam pokusie niepełnoziarnistego makaronu, ale urok kolorowych, ręcznie robionych kokardek był nie do odparcia. W końcu je się też oczami! A dzięki tym radosnym kokardkom Niejadka zjadła całkiem sporo jak na niejadka. Jadka pomimo braku prawie całego uzębienia, też ochoczo pochłonęła jedną kokardkę, potwierdzając zasadę - chcieć, to móc!
Wykonanie:
- 3 łyżki świeżych liści tymianku;
- kolendra – mielona – odrobina – ok. ¼ łyżeczki;
- jogurt /mleko do smaku;
- olej do smażenia;
- sól, pieprz;
- dodatek : makaron*/ryż/kuskus/quinoa/dziki ryż
* Po raz pierwszy uległam pokusie niepełnoziarnistego makaronu, ale urok kolorowych, ręcznie robionych kokardek był nie do odparcia. W końcu je się też oczami! A dzięki tym radosnym kokardkom Niejadka zjadła całkiem sporo jak na niejadka. Jadka pomimo braku prawie całego uzębienia, też ochoczo pochłonęła jedną kokardkę, potwierdzając zasadę - chcieć, to móc!
Wykonanie:
1. W naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia, bądź na foli aluminiowej umieścić spryskane olejem do smażenia pokrojone warzywa: bakłażana, marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Warzywa należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 35-40 minut, aż będą miękkie, jednak nie powinny zanadto zbrązowieć.
2. Po upieczeniu, miąższ bakłażana należy wyjąć łyżeczką i razem z pozostałymi warzywami umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować jeszcze przez kilka - kilkanaście minut razem z kolendrą i tymiankiem.
3. Zupę zblendować, doprawić.
4. Do zmiksowanej zupy dodać jogurt /mleko do smaku i podgrzać.
Rewelacja, jest 10:31, jestem po obfitym śniadaniu i mam ochotę na tą zupę, szkoda, że aktualnie nie mam piekarnika, w przeciwnym przypadku już biegłabym po bakłażany :) farfalle - niesamowite... zupa wygląda wręcz jak deser...
OdpowiedzUsuńAnia
Samymi oczyma się można najeść :)). Gdyby nie fakt, że właśnie wróciłam z bazarku z produktami na placki ziemniaczano-cukiniowe już bym biegła po bakłażana! :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście radosna ;) aż mam ochotę na taki talerzyk :)
OdpowiedzUsuń:) ślicznie wygląda ,kocham zupy więc i ten przepis wykorzystam .
OdpowiedzUsuńGdyby to była zupa na jogurcie sojowym i bulionie warzywnym, to wiesz... chętnie bym do Ciebie wpadła! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny makaron - gdzie taki znajdę?
OdpowiedzUsuńA przepis też pierwsza klasa:)
Witam! Nominowałam Twojego bloga do Versatile Blogger Award :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMolly,
OdpowiedzUsuńkupiłam makaron przez internet dość dawno i nie pamiętam z jakiej strony interentowej :( więc nie pomogę. W sklepie na pólkach nie widziałam nigdzie.
Mad, dziękuje , bardzo mi miło.
supreme outlet
OdpowiedzUsuńjordan shoes
nike x off white
yeezy boost
golden goose sneakers
yeezy boost 350
nike air max 95
louboutin shoes
adidas ultra boost
curry shoes
replica bags nyc replica bags and shoes replica bags south africa
OdpowiedzUsuńhttps://titandijital.com.tr/
OdpowiedzUsuńsivas parça eşya taşıma
mardin parça eşya taşıma
karaman parça eşya taşıma
manisa parça eşya taşıma
HTZY