Elegancki obiad na codzień lub smaczne danie na przyjęcie. Niewątpliwe dodatek fig urozmaica wizualnie tartę, ale jednocześnie dodaje jej w smaku pazura.
przed upieczeniem |
Składniki:*
- ciasto na tatrę – może być
kruche domowe, bądź kupne – u mnie domowe z mąki żytniej typ 2000 i gryczanej;
- cukinia - potarta;
- łosoś wędzony w plastrach –
pokrojony w paski;
po upieczeniu |
- ser kozi – kozia rolada;
- ricotta;
- jajko;
- figi – pokrojone w ósemki lub
szóstki;
- koperek- poszatkowany;
- orzeszki piniowe;
- sól, pieprz;
*
Nie podaję proporcji, bo moja blaszka jest nadzwyczaj mała – więc dopasowuję
ilości na oko. Ważne jest by nie dać za dużo sera koziego, a zwłaszcza ricotty,
by nadzienie nie było zbyt płynne po upieczeniu, tylko zwarte, a pamiętać
trzeba, że w farszu jest cukinia, która puści sok. Dlatego dodatek jajka lub 2
jest bardzo istotny.
1. Ciasto na tatrę podpiec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez 10-12 minut.
2. Przygotować farsz – wymieszać w misce pokruszoną
roladę kozią, ricottę i potartą cukinię, koperek i jajko. Doprawić solą i
pieprzem.
3. Masę wyłożyć na podpieczoną tartę, a na nią ułożyć
łososia wciskając ją pod powierzchnię.
4. Wierzch tarty obsypać orzeszkami piniowymi i obłożyć figami.
Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
5. Tartę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez 30 minut lub
dłużej do czasu osiągnięcia zwartej masy.
Moja tarta wyszła zbyt wilgotna,
co jednakże nie miało przełożenia na smak, co najwyżej na estetykę podania. Następnego dnia
mały kawałek, który został, po odgrzaniu miał idealną konsystencję.
Humorystycznie dodam tylko, że tarta miała swoje ciężkie chwile, gdy Jadka wykorzystała moment mojej nieuwagi, kiedy zostawiłam formę przed włożeniem do pieca na stole i gruchnęła figą w sam środek masy. Ale była z siebie dumna.
Bardzo interesujący przepis. :)
OdpowiedzUsuńI na lunch mozna zabrac. Bombowa!
OdpowiedzUsuńfAKTYCZNIE mAGGIE, NASTĘPNEGO DNIA RÓWNIE PYSZNA, JAK NIE LEPSZA I TO TEŻ BEZ PODGŻEWANIA.
UsuńDla mnie genialne połączenie! Moje smaki!
OdpowiedzUsuńAngie i ja mam słabość do łososia, cukinii i sera koziego :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowała mnie ta figa... Z takimi dodatkami musiała być pyszna. Uwielbiam tarty wszelakie i bardzo mi się ten przepis podoba :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńcheap jordans
OdpowiedzUsuńyeezy shoes
adidas yeezy
yeezy shoes
calvin klein outlet
christian louboutin outlet
supreme
jordan retro
kyrie 3
moncler jackets
try this out Ysl replica bags read this high replica bags find high quality designer replica
OdpowiedzUsuńcette page sacs réplique gucci cet article sacs répliques acheter en ligne référence réplique louis vuitton répliques de sacs
OdpowiedzUsuńt8c89z5h07 e1l28r7f43 r2q34y0k91 j6m33a8v73 i6i96x6f65 l6v54s2d40
OdpowiedzUsuń