Strony

środa, 14 listopada 2012

Brukselka z patelni na bogato z rodzynkami, płatkami migdałowymi i octem balsamicznym


Zachwycają mnie przepisy, które odchodzą od tradycyjnej interpretacji danego warzywa. Nie byłam fanką brukselki, choć jadam ją z pary, jędrną, półtwardą i całkiem smaczną. Nie wspomnę tu o niechlubnie rozmamłanej brukselce gotowanej bez umiaru, na absolutnie miękko, która nabiera charakterystycznego posmaku, za którym nie da się szaleć.
Od 2- 3 lat udało mi skolekcjonować i wypróbować kilka fajnych przepisów na brukselkę. Oto jeden z nich, powtarzany w tym sezonie nadzwyczaj często. Dodam tylko, że osobiście wolę dania wytrawne bez nuty słodyczy, jednak muszę przyznać, że ten przepis jest wyjątkowo trafiony i brukselką w tym wydaniu zajada się męski domownik, dzieci oczywiście też, choć one, podobnie jak ja, zadowalają się zwyczajną brukselką z pary.

Przepis od Karoliny.

Składniki:*

- ok. 300-400 g. brukselki – pokrojonej na ćwiartki jeśli jest większa lub na połówki jeśli mniejsza;
- olej do smażenia, ewentualnie masło;
- szalotki lub ½ malej cebuli - pokrojona w kostkę;
- szczypta cukru demerara; 
- 1 – 2 łyżki rodzynek;
- 1 lub ciut więcej łyżki octu balsamicznego;
- kilka szczypt słodkiej papryki;
- 2-3 łyżki płatków migdałowych;
- sól, świeżo zmielony pieprz; 

*Ilość  składników jest tu pomniejszona i często dodaję na oko. Na zdjęciach brukselka, do której zapomniałam dodać płatków migdałowych – tak to jest jak się robi z pamięci J



Wykonanie:

1. Brukselkę uparować lub podgotować, jednak powinna zostać twardawa.
2. Na patelni uprażyć płatki migdałowe.
3. Następnie na tej patelni na oleju do smażenia lub maśle, podsmażyć szalotki lub cebulę i dusić kilka minut. Do szalotek dodać cukier i rodzynki i smażyć przez kolejne 2 minuty, wlać ocet balsamiczny, poczekać, aż się zagotuje i wyparuje w części.
4. Na patelnię wrzucić brukselki, dodać płatki migdałowe, sól, pieprz i paprykę, zamieszać, serwować!



Smacznego i zmiany poglądów na brukselkę do obiadu życzę!


10 komentarzy:

  1. Ciekawy i fantazyjny przepis. Ciekawa jestem, czy dzieci skosztują brukselkę w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje dzieci jak najbardziej zjadają, ale one od małego jedzą warzywa, więc to nic nadzwyczajnego :). Natomiast sałatkę zdarzyło mi się podać w towarzystwie osób, które niekoniecznie zajadają się warzywami i faktycznie osoby te sałatkę zjadły i nawet pochwaliły :)

    OdpowiedzUsuń