Zachwycają mnie przepisy, które odchodzą od tradycyjnej interpretacji
danego warzywa. Nie byłam fanką brukselki, choć jadam ją z pary, jędrną,
półtwardą i całkiem smaczną. Nie wspomnę tu o niechlubnie rozmamłanej brukselce
gotowanej bez umiaru, na absolutnie miękko, która nabiera charakterystycznego
posmaku, za którym nie da się szaleć.
Od 2- 3 lat udało mi skolekcjonować i wypróbować kilka fajnych
przepisów na brukselkę. Oto jeden z nich, powtarzany w tym sezonie nadzwyczaj
często. Dodam tylko, że osobiście wolę dania wytrawne bez nuty słodyczy, jednak
muszę przyznać, że ten przepis jest wyjątkowo trafiony i brukselką w tym
wydaniu zajada się męski domownik, dzieci oczywiście też, choć one, podobnie
jak ja, zadowalają się zwyczajną brukselką z pary.
Przepis od Karoliny.
Składniki:*
- ok. 300-400 g. brukselki – pokrojonej na ćwiartki jeśli jest
większa lub na połówki jeśli mniejsza;
- olej do smażenia, ewentualnie masło;
- szalotki lub ½ malej cebuli - pokrojona w kostkę;
- szczypta cukru demerara;
- 1 – 2 łyżki rodzynek;
- 1 lub ciut więcej łyżki octu balsamicznego;
- kilka szczypt słodkiej papryki;
- 2-3 łyżki płatków migdałowych;
- sól, świeżo zmielony pieprz;
*Ilość
składników jest tu pomniejszona i
często dodaję na oko. Na zdjęciach brukselka, do której zapomniałam dodać
płatków migdałowych – tak to jest jak się robi z pamięci J
Wykonanie:
1. Brukselkę uparować lub podgotować, jednak powinna zostać twardawa.
2. Na patelni uprażyć płatki migdałowe.
3. Następnie na tej patelni na oleju do smażenia lub maśle, podsmażyć
szalotki lub cebulę i dusić kilka minut. Do szalotek dodać cukier i rodzynki i
smażyć przez kolejne 2 minuty, wlać ocet balsamiczny, poczekać, aż się zagotuje
i wyparuje w części.
4. Na patelnię wrzucić brukselki, dodać płatki migdałowe, sól, pieprz
i paprykę, zamieszać, serwować!
Bardzo smakowita, chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam absolutnie!
OdpowiedzUsuńCiekawy i fantazyjny przepis. Ciekawa jestem, czy dzieci skosztują brukselkę w takim wydaniu.
OdpowiedzUsuńMoje dzieci jak najbardziej zjadają, ale one od małego jedzą warzywa, więc to nic nadzwyczajnego :). Natomiast sałatkę zdarzyło mi się podać w towarzystwie osób, które niekoniecznie zajadają się warzywami i faktycznie osoby te sałatkę zjadły i nawet pochwaliły :)
OdpowiedzUsuńJaką sałatkę??
Usuńvérifier ici répliques de sacs à main Ysl aimez-le réplique louis vuitton répliques de sacs Consultez votre URL dolabuy.ru
OdpowiedzUsuńRecommended Reading Dolabuy Loewe useful site special info these details YSL Dolabuy
OdpowiedzUsuńt2t96z0n55 a9a10k6e76 i4u72j7r52 x6i26p0p60 l4v00b3i27 g1o24q6c71
OdpowiedzUsuńkyrie 5
OdpowiedzUsuńyeezy boost 350 v2
curry 7
fear of god outlet
yeezy
bape clothing
yeezy 380
jordans
kd shoes
curry shoes
Bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuń