Strony

poniedziałek, 18 lutego 2013

Zupa doskonała z wędzonym pstrągiem i łososiem


Ileż to już dań z rybą za mną? Ileż to już zup z rybą stało na naszym stole? Och wiele, wiele. Ale ta – ta jest absolutnie wyjątkowa. Prostota składników, podstawowe przyprawy, szybkość zrobienia nie wróżyły takiej smakowej orgii. I kiedy niepozorna zupka stanęła na stole, gęsta, że łyżka stoi, pachnąca i w energetycznych kolorach, po pierwszych łyżkach, biednego męża pogoniłam po aparat serwując przerwę techniczną, celem zrobienia zdjęć, bo tą zupę chcę zapamiętać. Zdecydowanie.


Składniki na 2– 3 porcje:

- ok. 400 ml. bulionu warzywnego lub rybnego ( u mnie warzywny);
- ok. 180 g. łososia;
- wędzony pstrąg - oczyszczony ze skóry i ości;- cebula – posiekana;,
- por (tylko białe i jasnozielone części) pokrojony w półplastry;
 - 2 ząbki czosnku – posiekane;

- ok. 400g kartofli – pokrojonych w większą kostkę;
- olej do smażenia;
- masło pominęłam;
- ok. 150 lub więcej ml. mleka ;
- 100 g. mrożonej kukurydzy;
- 1/3 łyżeczki tymianku;
- sól, pieprz do smaku.


Wykonanie:

1. Do wrzącego bulionu włożyć łososia oraz wędzonego pstrąga, na małym  ogniu gotować 5 minut. Odstawić z ognia i zostawić do przestygnięcia. Po chwili ryby podzielić na kawałki. Bulion zachorować.

2. W rondlu lub garnku, najlepiej z grubym dnem, rozgrzać olej i ewentualnie masło, jeśli się go używa i podsmażyć cebulę oraz por. Warzywa dusić na małym ogniu, aż zmiękną, ok. 10 minut. Dodać czosnek, smażyć minutę, wrzucić kartofle i smażyć kolejne kilka minut.

3. Do warzyw wlać bulion z gotowania ryb i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie wlać mleko, wymieszać.

4. Połowę zupy odlać, resztę zblendować. Zmiksowaną część zupy połączyć z pozostałą i całość wlać ponownie do garnka, dodać kukurydzę, kawałki ryby, doprawić i podgrzać.






Od siebie dodam, że zupa wychodzi gęsta, ale można jej gęstość dostosować do własnych potrzeb i gustów dodając więcej bulionu lub mleka.

Przepis nie po raz pierwszy od thiessy.






5 komentarzy:

  1. przyznam ,że nigdy nie jadłam zupy z rybą ,ale twoja wersja podania z pysznym pstrągiem i łososiem - do tego wędzonym , jak najbardziej mi odpowiada ,bo uwielbiam te rybki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teenager, łosoś nie jest wędzony, tylko surowy, wcześniejsze obgotowanie go w wodzie gwarantuje to, że po włożeniu do zupy i krótkim już gotowaniu, nie będzie ani trochę surowy:)

      Usuń
  2. Juz od dawna mam ochotę na zupę rybna. Twoja wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłąm zupy rybnej ,ale z łososiem z miłą chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń