Strony

środa, 22 maja 2013

Ziołowo pistacjowe falafel
, pieczone - wersja wiosenna



Zakochałam się w zdjęciach tych uroczych kuleczek na sałacie, tak zielonych, wiosennych, kolorowych, że dla tych kolorów, aby zjeść wiosnę, aby ją dobrze posmakować, nasycić się słońcem i radością, postanowiłam zrobić. Tylko pomyślałam, że jeszcze falafeli nie robiłam, choć nasza kuchnia jest w zasadzie wegeteriańska i w zasadzie, to powinny być na naszym stole często. I pomyślałam, że smażyć nie chcę, bo mam taki wewnętrzny opór przed tym. Ale ufff, te falafele nie są smażoneJ!. Pomyślałam jeszcze, że jakieś wegeteriańskie kulki ulepione z zielonkawych orzechów, zielonych ziół i ciecierzycy, podane na sałacie, to takie … niemęskie danie obiadowe. Ale co tam… wiedziałam, że muszę zrobić, aby tą wiosnę nam przybliżyć.
No i zrobiłam.
Wyszły…niekształtne te moje pierwsze falafele – po zdjęcia odsyłam do autorów przepisu – green kitchen stories.
Wyszły – pyszne! Niejadka wołała – pycha, Jadka wpakowałam do buzi całego i w połowie bezzębną szczęką zmieliła, zanim na dobre zdążyliśmy zasiąść do stołu. A mąż… od tych 3 tygodni, kiedy je  zrobiłam, ciągle upomina się, że chce znowu.
Mam nadzieję, że kolejne falafel będą pięknie okrągłe, ale szkoda czekać na przyzwoite zdjęcia, szkoda tracić czas, liczy się przecież smakJ.






Podaję z moimi drobnymi zmianami:
na 2-3 osoby (około12 falafels)

 Falafel

Składniki:
- garść liści mięty;*
- garść liści pietruszki;
- ok. 100 -120 g. pistacji;
- 150 g. ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej (w przepisie kubek ciecierzycy z puszki);
- 2 ząbki czosnku;
- ½ cebuli;
- ¼ - ½ łyżeczki kuminu;
- ½ łyżki mąki pełnoziarnistej lub  gryczanej;
- oliwa z oliwek;
* Autorzy proponują w przepisie użycie mięty i natki pietruszki, ale podają, że każde zioła będą dobre, wszystko co znajdziemy w naszym ogródku, czy na targu.

 
Wykonanie:
1. W blenderze zmiksować zioła z orzechami, następnie dodać ciecierzycę i resztę składników: cebulę, czosnek, kumin, oliwę z oliwek. Miksować ok. minuty, jednak masa powinna pozostać trochę chropowata, nie zupełnie gładka.
2. Z masy zrobić ok. 12 okrągłych falafeli, które następnie należy umieścić na papierze do pieczenia lub w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
3. Falafel piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, obracając co 5 minut na inną stronę, tak by mogły się równomiernie zbrązowić.




Miętowy jogurt

Składniki:
- kubek jogurtu typu – jogurt grecki (użyłam jogurt firmy TOTAL)*
- liście mięty- poszatkowane;
- sok z cytryny;
- 1-2 ząbki czosnku –  posiekane - opcjonalnie
* w oryginalnym przepisie zastosowano jogurt sojowy i nie występował czosnek.

Wykonanie:
Wymieszać składniki jogurtu. Wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut dla zintensyfikowania smaku.

Pomidorowa Chili Salsa


Składniki:
- 2 pomidory pokrojone w drobną kostkę
- przyprawa chilli – do smaku;*
- 1/3 czerwonej papryki – pokrojona w drobną kostkę, podobnej wielkości jak pomidory;
- mały ząbek czosnku – posiekany;
- oliwa z oliwek;
- listki oregano;
- sól, pieprz – do smaku;
* w oryginale – papryczka chilli – ja zastąpiłam odrobiną przyprawy i papryką czerwoną, co w połączeniu z czosnkiem było wystarczająco ostre jak na nasze podniebienia i nawet ziarenko pieprzu nie było potrzebne dla dopełnienia smaku.

Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki, schłodzić 30 minut dla zintensyfikowania smaków.




Pozostałe składniki:

- 2 rodzaje sałaty –  najlepiej różniące się kolorem lub fakturą - możliwe do zastosowania są wszelkie odmiany;
- kilka orzechów pistacjowych – z grubsza posiekanych;
- garstka rodzynek;
- zioła;
Na talerzu ułożyć duży liść sałaty, na niego mniejszy liść innego rodzaju sałaty, na tym podkładzie ułożyć po 2-3 falafele, dodać odrobinę jogurtu miętowego, odrobinę salsy i ewentualnie innych sosów, jeśli się ich używa. Całość okrasić pistacjami, rodzynkami i ziołami.

Autorzy dodatkowo proponowali zrobienie sosu z orzechów cashew, co pominęłam, bynajmniej nie dlatego, że nie lubię maseł i sosów orzechowych. Ale podawałam kulki z muhamarą, więc kolejny sos był zbędny.






3 komentarze:

  1. bardzo pozytywnie :) kolorowo i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. It's awesome designed for me to have a site, which is beneficial
    designed for my know-how. thanks admin

    My web blog Best weight loss plan (webtutorialshome.divanerasmus.com)

    OdpowiedzUsuń