Dynię jemy w okresie
dyniowym na wiele sposobów. Taką dynię zrobiłam jako pewnego rodzaju połączenie
klasycznego przepisu na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, jak np. tu ,
oraz sałatki dyniowej z suszonymi pomidorami i fetą - tu, bądź kozim serem.
Oczywiście dodałam orkisz, by danie było w pełni wartościowe i obiadowe.
Składniki na 3- 4 osoby:
- 1 2 0 – 150 g. orkiszu – moczonego
przez noc i ugotowanego;
- garstka pestek dyni albo
orzechów włoskich (orzechy grubo posiekane);
- 5 - 6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju –
pokrojonych na paseczki;
- ok.
100-120 g. sera feta/ serka koziego – ser feta pokruszony, a kozi w zależności
od konsystencji, podzielony na małe części;*
- liście rukoli/ szpinaku/bazylii lub
mieszanka;
- oliwa do smażenia i pieczenia;
- olej z pestek dyni/olej z orzechów włoskich;
*
- mała dynia hokkaido lub ½ butternut- w połowie pokrojona w kliny, w
połowie w kostkę;
- ulubione przyprawy np. bazylia albo
tymianek;
- sól, pieprz;
- 100 g. szynki suszonej w cieniutkich
plastrach;
* najlepiej zastosować w duecie pestki dyni i olej z pestek dyni, bądź
orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich. Te ostatnie fantastycznie podkreślają smak
orkiszu.
Wykonanie:
1. W naczyniu żaroodpornym wymieszać orkisz, dynię pokrojoną w kostkę,
suszone pomidory. Całość oprószyć przyprawami w niewielkiej ilości. Na wierzchu
ułożyć łódeczki dyniowe zawinięte w plastry szynki. Całość skropić olejem do
pieczenia.
2. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni. Zapiekać ok. 20 minut. Po tym czasie do naczynia dodać pestki dyni /
orzechy włoskie, liście bazylii/rukoli/szpinaku i delikatnie zamieszać.
Zapiekać jeszcze przez 5-10 minut, aż dynia będzie odpowiednio miękka.
3. Serwować od razu, posypane fetą lub kozim serem i lekko skropione
olejem z pestek dyni lub olejem z orzechów włoskich.
Brzmi i wygląda przepysznie, znam i kocham połączenie szynki dojrzewającej z batatami, więc nie mam wątpliwości, że Twoja dzisiejsza propozycja by mnie zachwyciła. A przepis na tę sałatkę z brukselki będzie? :) bo szukam inspiracji póki sezon, nigdy z nią nic dobrego nie robiłam!
OdpowiedzUsuńMarianno, a to mnie zaintrygowałaś z połączeniem szynki dojrzewającej z batatem. Poszukam jakiegoś przepisu na takie zestawienia albo sama coś pokombinuję:) Ta sałatka z brukselki jest dla osób, które lubią chrupać, bo brukselka jest prawie surowa, może uda mi się jakiś przepis na brukselkę wstawić póki sezon.
OdpowiedzUsuńPysznie! Uwielbiam kozi ser, jest dla mnie dużo lepszy niż krowi, więc z uporem maniaka szukam przepisów z jego udziałem :) Polecasz jakiś konkretny ser? Ja oszalałam na punkcie kefiru koziego, znalazłam przez przypadek w delikatesach online http://freedelikatesy.pl/kefir_kozi_bio_250g_jasionek.html
OdpowiedzUsuńMoże jakiś przepis z jego udziałem? :) Pozdrawiam!
hej! koniecznie musisz zdradzić skąd te piękne miseczki do pieczenia; http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2011/01/lasagna-ze-szpinakiem-ricotta-inaczej-z.html zobaczyłam je u Ciebie na blogu już dawno temu i tak szukam, szukam ;)
OdpowiedzUsuńAnonimowy, co do serów kozich, to nie jestem znawczynią. Jednak ser kozi w roladzie wewnątrz twarożek, z zewnątrz pleśniowy, który kupuje w Almie jest warto polecenia. Jest na wagę.
OdpowiedzUsuńMoniko, te naczynia żaroodporne, lata temu kupiłam chyba w Almie, ale w tej chwili już nie pamiętam. Bardzo je lubię za ich nietuzinkowy kształt. Pozdrawiam.
Related Site wholesale sex toys,wholesale sex toys,dildo,horse dildo,horse dildo,horse dildo,dildos,cheap sex toys,dildo read this article
OdpowiedzUsuńreplica bags q08 i9k52t2c13 replica ysl bags x75 a7z26b6k52 replica designer bags wholesale i22 o9o62q0p16
OdpowiedzUsuń