Strony

niedziela, 24 listopada 2013

Jesienna dynia z szynką suszoną na posłaniu z orkiszu



Dynię jemy w okresie dyniowym na wiele sposobów. Taką dynię zrobiłam jako pewnego rodzaju połączenie klasycznego przepisu na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, jak np. tu , oraz sałatki dyniowej z suszonymi pomidorami i fetą - tu, bądź kozim serem. Oczywiście dodałam orkisz, by danie było w pełni wartościowe i obiadowe.




Składniki na 3- 4 osoby:

- 1 2 0 – 150 g. orkiszu – moczonego przez noc i ugotowanego;
- garstka pestek dyni albo orzechów włoskich (orzechy grubo posiekane);
-  5 - 6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju – pokrojonych na paseczki;
-  ok. 100-120 g. sera feta/ serka koziego – ser feta pokruszony, a kozi w zależności od konsystencji, podzielony na małe części;*
- liście rukoli/ szpinaku/bazylii lub mieszanka;
- oliwa do smażenia i pieczenia;
- olej z pestek dyni/olej z orzechów włoskich; *
- mała dynia hokkaido lub ½  butternut- w połowie pokrojona w kliny, w połowie w kostkę;
- ulubione przyprawy np. bazylia albo tymianek;
- sól, pieprz;
- 100 g. szynki suszonej w cieniutkich plastrach;

* najlepiej zastosować w duecie pestki dyni i olej z pestek dyni, bądź orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich. Te ostatnie fantastycznie podkreślają smak orkiszu.


Wykonanie:

1. W naczyniu żaroodpornym wymieszać orkisz, dynię pokrojoną w kostkę, suszone pomidory. Całość oprószyć przyprawami w niewielkiej ilości. Na wierzchu ułożyć łódeczki dyniowe zawinięte w plastry szynki. Całość skropić olejem do pieczenia.

2. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok. 20 minut. Po tym czasie do naczynia dodać pestki dyni / orzechy włoskie, liście bazylii/rukoli/szpinaku i delikatnie zamieszać. Zapiekać jeszcze przez 5-10 minut, aż dynia będzie odpowiednio miękka.

3. Serwować od razu, posypane fetą lub kozim serem i lekko skropione olejem z pestek dyni lub olejem z orzechów włoskich.


 





7 komentarzy:

  1. Brzmi i wygląda przepysznie, znam i kocham połączenie szynki dojrzewającej z batatami, więc nie mam wątpliwości, że Twoja dzisiejsza propozycja by mnie zachwyciła. A przepis na tę sałatkę z brukselki będzie? :) bo szukam inspiracji póki sezon, nigdy z nią nic dobrego nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marianno, a to mnie zaintrygowałaś z połączeniem szynki dojrzewającej z batatem. Poszukam jakiegoś przepisu na takie zestawienia albo sama coś pokombinuję:) Ta sałatka z brukselki jest dla osób, które lubią chrupać, bo brukselka jest prawie surowa, może uda mi się jakiś przepis na brukselkę wstawić póki sezon.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie! Uwielbiam kozi ser, jest dla mnie dużo lepszy niż krowi, więc z uporem maniaka szukam przepisów z jego udziałem :) Polecasz jakiś konkretny ser? Ja oszalałam na punkcie kefiru koziego, znalazłam przez przypadek w delikatesach online http://freedelikatesy.pl/kefir_kozi_bio_250g_jasionek.html
    Może jakiś przepis z jego udziałem? :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. hej! koniecznie musisz zdradzić skąd te piękne miseczki do pieczenia; http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2011/01/lasagna-ze-szpinakiem-ricotta-inaczej-z.html zobaczyłam je u Ciebie na blogu już dawno temu i tak szukam, szukam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy, co do serów kozich, to nie jestem znawczynią. Jednak ser kozi w roladzie wewnątrz twarożek, z zewnątrz pleśniowy, który kupuje w Almie jest warto polecenia. Jest na wagę.

    Moniko, te naczynia żaroodporne, lata temu kupiłam chyba w Almie, ale w tej chwili już nie pamiętam. Bardzo je lubię za ich nietuzinkowy kształt. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń