Zdecydowanie wolę angielską nazwę – raw
tacos. Jakoś polskie brzmienie słowa „surowe” w odniesieniu do jedzenia nie
kojarzy się dobrze. I nie wiem dlaczego, ale tak jest. Inaczej rzecz się ma z
angielskim „row”. Sama zjadam dość znaczną
część posiłków na surowo, ale oczywiście ma się to nijak do surowej diety. Nie
mniej od kiedy zaczęłam jeść na surowo pewne warzywa, o których wcześniej nie
przeszłoby mi przez myśl, że można by je tak schrupać bez gotowania, dopiero
tak naprawdę poznałam ich smak i polubiłam w nowym wcieleniu jeszcze bardziej.
A dotyczy to kalafiora, brukselki, brokułów, buraków, fenkułów i korzeniowych… Wszystko jest
tylko kwestią właściwego przyrządzenia.
A dzisiejsze tacos, nie do końca są takie
row, bo części rodziny, podałam na kupnych tortillach, aby było bardziej
obiadowe. Niemniej te warzywne zawiniątka są pięknie zielone i kolorowe od
kolorowych warzyw i orzechów, są pyszne i oczywiście, jakże by inaczej –
odżywcze. Zawierają bowiem mnóstwo witamin i minerałów, a także białko dzięki
orzechom oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone za sprawą awokado i orzechów.
Nie jest to danie
zimowe. Ja publikuję ze znacznym opóźnieniem. Polecam na czas, kiedy stoiska na
targu uginają się od pięknych zielonych salat, młodej kapusty, kukurydzy, pomidorów…
Przepis z the first mess.
Składniki
na 2- 4 porcje:
- 1,5
kolby kukurydzy – obranej i z ściętymi ziarnami;
- sok z
limonki – do smaku;
- sół,
pieprz;
- 1/3 cebuli – pokrojonej w kosteczkę;
- 200. g. pomidorów cherry – pokrojonych w
ćwiartki;
- garść świeżej kolendry;
OSTRA PASTA ORZECHOWO-PESTKOWA:
- ¾ filiżanki mieszanki orzechów i nasion (
np.: włoskie , migdały, pestki słonecznika)
- sól, pieprz - do smaku;
- przyprawy: kumin, chilli, kolendra – do
smaku;
- odrobina oleju lnianego lub oliwy z
oliwek;
- odrobina sosu sojowego;
ŚMIETANKA Z NERKOWCÓW:
- 2/3 filiżanki nerkowców – moczonych co
najmniej 3 godziny;
- sok z niecałej połówki limonki;
- malutki chlust octy jabłkowego;
- 1-2 łyżki wody,
- sól;
DO SERWOWANIA:
- 2 tortille – najlepiej kukurydziane lub
własnej roboty pełnoziarste – u mnie niestety kupne;
- liście młodej kapusty z usuniętymi
zgrubieniami w części, tak by można było serwować w nich jak w muszelkach – u
mnie liście sałaty rzymskiej, a dodatkowo liście kapusty cukrowej- delikatne
oraz listki botwinki;
- dojrzale awokado – miąższ pokrojony w
paski,
- kawałki limonki;
- kolendra;
Wykonanie:
1. SALSA – w misce należy połączyć ziarenka
kukurydzy, sół, pieprz, sok z limonki, czerwoną cebulę. Odzeczkac przez co
najmniej 15 minut i dodac pomidory i kolendrę – wymieszać. Doprawić w mirę
potrzeby.
2. PASTA ORZECHOWO – PESTKOWA – wszystkie
składniki należy zblendować na chrupką masę. Doprawić stosownie do gustu.
3. ŚMIETANKA Z NERKOWCÓW – nerkowce należy
osuszyć i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze, blendową na
gładką masę. Może zajść potrzeba dodania wody.
4. SERWOWANIE - jeśli się używa tortilli, to
można je podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu w piekarniku lub na
patelni. Zazwyczaj wymagają uprzedniego skropienia ich wodą.
Na liściach kapusty (u mnie sałata rzymska),
ułożyć liście botwinki (u mnie dodatkowo pomiędzy - liśćie młodej kapusty
cukrowej). Na tym rozsmarować pastę orzechową, a następnie obficie obłożyć
warzywną salsą. Całość udekorować pokrojonym awokado, liśćmi kolendry i chilli.
Na wierzchu rozsmarować sos z nerkowców.
Te radosne tacos bardzo nam smakowały, mąż był
zachwycony, a dzieci … Tu była moja obawa, ale okazało się, że tortilla,
wysmarowana pastą orzechową, a do tego niektóre składniki z salsy - zwłaszcza surowa kukurydza i oczywiście
awokado – podbiły ich serca.
Przepięknie i apetycznie to wygląda, nie dziwię się, że córa je, aż miło patrzeć :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńporn300.pl,
tiava,
livehdcams