Strony

sobota, 24 maja 2014

Zupa krem z zielonych szparagów


Już w zeszłym roku w sezonie szparagowym robiłam tą zupę i zdjęcia są właśnie sprzed roku. Nie zdążyłam wstawić na bloga w sezonie, więc przepis i zdjęcia musiały poczekać.
Zupa jak wszystko co ze szparagami pyszna.

















Przepis pochodzi z First Mess.






Podaje przepis z drobnymi zmianami.


Składniki:

- 1/3 małego pora – pokrojonego w półplastry;
- niecały pęczek zielonych szparagów- z odłamanymi końcówkami, obranych, pokrojonych w kawałki;
- odrobina soku z limonki;
- mały  kartofel – pokrojony w kostkę;
- chlust białego wytrawnego białego wina;
- ok. 4 filiżanki bulionu;
- sól, pieprz;
- olej do smażenia;

dodatki:
- ½ lub więcej awokado – pokrojonego w łódeczki lub kostkę;
-  niecałe 1/2 kubka quinoa – ugotowana wg przepisu;
- jajka przepiórki ugotowane na twardo;
- szczypiorek posiekany;




WYKONANIE:



1. w garnku z grubym dnem na oleju do smażenia poddusić chwilę pora. Po chwili dodać kartofla i odrobinę pieprzu. Po kolejnych kilku minutach dodać szparagi. Wlać białe wino, odparować.
2. Do warzyw dodać bulion i gotować, aż kartofel będzie miękki. Zupę doprawić solą i pieprzem.
3. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na krem. Można zostawić do ustrojenia kilka główek szparagów. Ponownie doprawić, tym razem sokiem z limonki i brakującymi przyprawami.
4. Zupę serwować z quinoa, awokado, skropiona oliwą z oliwek i z jajkami przepiórki.

4 komentarze:

  1. Może to zabrzmi dziwnie, ale mnie zawsze jest szkoda przeznaczać szparagi na zupę. Musze w końcu się przełamać,bo zupka wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, bardzo lubię tu do Pani zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa wygląda pysznie, śliczne zdjęcia :).

    OdpowiedzUsuń