Nareszcie po rozleniwieniu wakacyjnym
zabrałam się za coś ambitniejszego niż lekko zmienione wersje tego co już
znamy. Znowu wzięłam do ręki Jarusalem Yotama Ottolenghiego i znowu się
zachwyciłam. I tyle chcę zrobić dań i sałatek i przekąsek stąd. A jednocześnie
kurki i grzyby na targu same wskakują mi do koszyka i inne późnoletnie sezonowe warzywa. No i znowu w głowie tworzy
mi się długa kolejka: „do zrobienia w najbliższym czasie”.
Zrobiłam te wyśmienite bakłażany z chermuolą.
Dzieci też zjadły, choć chętniej wierzch z kukuskusu, niż bakłażana nasączonego
ostrą chermuolą, ale nie oddały bakłażana walkoweremJ.
Składniki:
- 50 g. zielonych oliwek przekrojonych na
połówki;
- 2 ząbki czosnku – drobno posiekane;
- 2 łyżeczki mielonego kuminu;
- 2 łyżeczki mielonej kolendry;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 2 łyżki drobno pokrojonej skórki
konserwowej cytryny – pominęłam;p
- 2 średnie bakłażany;
- 150
g. bulguru – zastąpiłam kuskusem pełnoziarnistym;
- 50 g. sułtanek – namoczonych w gorącej
wodzie;
- 10 g. świeżej kolendry – posiekanej;
- 10 g. świeżej mięty – posiekanej;
- 30 g. płatków migdałowych;
- 3 dymki – posiekane;
- 1 i ½ łyżki soku z cytryny;
- 120 g. greckiego jogurtu;
- ok. 140 ml oliwy z oliwek + dodatkowa do
wykończenia dania;
- sól, pieprz;
- opcjonalnie – dodatkowy czosnek do
jogurtu - posiekany,
- 1- 2
łyżeczek płynnego miodu;
Wykonanie:
1. Chermuola: w małej misce
należy zmiksować – czosnek, kumin, kolendrę, chilli, słodką paprykę; cytrynę
konserwową, ½ łyżeczki soli, 2/3 oliwy z oliwek .
2. Bakłażany: należy je przeciąć na pół wzdłuż, następnie głęboko
kilkakrotnie naciąć na krzyż, uważając, by nie przeciąć skórki. Połówki
bakłażanów należy posmarować równą warstwą chermuoli*, ułożyć na papierze do
pieczenia przeciętą stroną do góry i umieścić w piekarniku nagrzanym do 200
stopni i zapiekać ok. 40 minut.
3. Bulgur: ugotować zgodnie z przepisem. Dodać do garnka z bulgurem:
rodzynki, resztę oliwy, zioła, oliwki, migdały, dymkę, sok z cytryny. Doprawić
solą.
4. Wykończenie: na wyjęte z
piekarnika bakłażany nałożyć bulgur, posypać odłożonymi ziołami. Serwować z jogurtem
greckim.**
* Dla złagodzenia ostrością chermuoli dodają odrobinę miodu lub syropu
klonowego, zwłaszcza na bakłażany dzieci.
** Dodałam do jogurtu greckiego sól i posiekany ząbek czosnku.
Polecam.
Mniam! 5 minut temu skończyłam kolację a znowu zrobiłam się głodna… - See more at:
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuń