Strony

środa, 4 lutego 2015

Bataty nadziewane ciecierzycą z teriyaki i masłem orzechowym


Niebanalne danie, efektowne, proste. Smaki odbiegające od standardu. Już same bataty, które uwielbiam, w większości domów polskich rodzina nie są znane. Pomimo, że nam bataty dobrze znane, to ta forma obróbki i połączenie z znaną i lubianą cieciorką, budzi zaskoczenie za sprawą sosu teriyaki i masła orzechowego. No,  smak – do czego by to porównać - … słodkie za sprawą bataów, po części też sosu, ale dzięki niemu orientalne, wciągające, jak to bywa z masłem orzechowym.
Inspiracją był przepis Erin z Naturally Ella.



Składniki na 3 osoby lub dwie dorosłe i 2 dzieci:




- 3 bataty – wcześniej upieczone *   
            
- ½ - 2/3 kubka ciecierzycy – namoczonej przez noc i ugotowanej w nowej wodzie;

- ok.  ¼ kubka  sosu teriyaki;
- ok.  ¼ lub więcej kubka  masła orzechowego;
- 1/3 pęczka dymi – pokrojona;
- sezam do przystrojenia;

* Bataty należy dokładnie wyszorować, delikatnie owinąć folia aluminiową (nie pakować szczelnie) I włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec 30-50 minut. Czas zależy od wielkości batata. Sprawdzać miękkość nakłuwając widelcem. Po upieczeniu kartofel powinien być miękki, tak by dało się go delikatnie wydrążyć oraz jeść.


 Wykonanie:

1. W rondelku lub garnku należy wymieszać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i sos teriyaki. Podgrzewać przez kilka minut na niewielkim ogniu, do czasu, aż sos będzie gorący, a ciecierzyca będzie się delikatnie prażyć. Wówczas należy dodać masło orzechowe z cząsteczkami orzechów, wymieszać, poczekać przez 1-3 minuty, aż masło oblepi kulki ciecierzycy.

2. Należy ściąć górę z batatów, przy czym nie chodzi o czubek, tylko o wierzchnią część ziemniaka leżącego wzdłuż. Następnie należy zrobić wgłębienie na całej szerokości ścięcia, do którego zostanie włożona część ciecierzycy.

3. Batata ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na folii aluminiowej, następnie nadziać przygotowaną wcześniej ciecierzycą i wstawić do piekarnika na kilka minut, jeśli bataty w międzyczasie straciły temperaturę.

4. Bataty z miksturą z ciecierzycy przełożyć na talerz, obsypać sezamem i ustroić dymką. Podawać gorące w towarzystwie sałat.


 

21 komentarzy:

  1. Nie przepadam za batatami, ale w takim zestawieniu wyglądają cudownie ;) No i bardzo lubię połączenie ciecierzycy z masłem orzechowym. Smak z pewnością był bardzo ciekawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, z checia zjadlabym takie oryginalne danie! Ale wyobrazam sobie ze moj maz zdecydowanie odmowilby konsumpcji, zbyt wielki z niego tradycjonalista:)))
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Nie ośmielę się nie wypróbować ;) .

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio bardzo polubiłam ciecierzycę. Ma fajny orzechowaty posmak.

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak się jeszcze podkręci masłem orzechowym, to już niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej podoba mi się ten blog jest bardzo ciekawy będę wpadał częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat

    OdpowiedzUsuń
  9. replica bags philippines wholesale my blog v5r07v3p28 replica bags in pakistan replica bags gucci gucci replica handbags a9h20k9o73 replica bags thailand get more r7j00v3v25 Louis Vuitton fake Bags replica bags wholesale india

    OdpowiedzUsuń