Warzywa z
makaronem na modłę chińską. Makaron ryżowy z brązowego ryżu, obsmażany na
koniec z warzywami i charakterystyczne przyprawy, czynią to danie dość podobne
do innych „chińszczyzn”, czy też raczej do warzyw smażonych na chińską modłę.
Jednak ten
przepis wyróżnia nagromadzenie zielonych warzyw, co bardzo lubię. Zielony bób,
który z radością wyszukiwały dzieci, zielone niepowtarzalne pak choi, zjadliwe
dla dzieci i zielone brokuły, o dymce nie wspomnę J. Do tego po raz pierwszy
użyłam sosu hoisin.
Całość
aromatyczna, kolorowa, je się oczami, a jak ktoś ma cierpliwość to może
dodatkowo pałeczkami.
Cytuję za
oryginałem:
Składniki na 4
osoby:
- 250 g.
dowolnego makaronu – zdecydowanie polecam ryżowy;
- olej do
smażenia – u mnie kokosowy i sezamowy;
- 250 g. brokułów
obgotowanych na parze i podzielonych na różyczki *;
- 4 ząbki czosnku
– posiekane;
- 1 cm imbiru – posiekany
drobno;
- papryczka chili
– posiekana**;
- pęczek dymek –
posiekanych razem ze szczypiorem;
- 140 g.
ugotowanego bobu;
- 2 główki
kapusty pak choi – pokrojonych w ósemki;
- 1i ½ łyżki sosu
hoisin;
- łyżka sosu
sojowego lub więcej;
* pominęłam parowanie brokułów, aby zachowały
jędrność, obsmażanie okazało się zupełnie wystarczające
** chili pominęłam, dałam odrobinę czerwonej papryki i mielone chili
Wykonanie:
1. Ugotować
makaron.
2. Olej rozgrzać w
woku lub patelni z grubym dnem. Obsmażać na tłuszczu brokuły przez ok. 5 minut.
Po tym czasie dodać czosnek, imbir, chili.
3. Po minucie
smażenia dodać dymki, bób i kapustę. Smażyć 2-3 minuty.
4. Dodać sos
hiosin i sojowy. Wymieszać całość. Dodać makaron. Obsmażać przez chwilę.
Podawać.
Wygląda zachęcająco, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kombinacje - to moje ulubione obiady. Dzisiaj mam podobną wersję. ale z ryżem. Niestety, jeszcze nigdy nie wypróbowałam do smażeniu oleju sezamowego - jestem wierna kokosowemu:-)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń