Strony

wtorek, 20 kwietnia 2010

Biała kapusta z Siedmiogrodu z polędwicą wołową

Danie tym razem w wersji bardziej przypominającej zupę (a to za sprawą dodania na specjalne życzenie męża, większej ilości rosołu) znalazło się na naszym stole po raz drugi i pewnie nie ostatni. Charakterystyczne jest to, że wołowina nie jest w żaden sposób uprzednio obsmażana, tylko gotowana. Przepis pochodzi po pewnych modyfikacjach z książki kucharskiej „Cała kuchnia w jednym garnku”.


Składniki dla dwóch osób:
- 220 g. polędwicy wołowej pokrojonej w kostkę;
- 100 g. marchewki (nieduża marchewka) pokrojonej w kostkę;
- 100 g. kartofli pokrojonych w kostkę;
- ok. 450 g białej kapusty pokrojonej w 2 centymetrowe paski;
- ok. 0,75 l. rosołu;
- ewentualnie sól, pieprz do smaku;
- mała łyżeczka kminku;
- 2 – 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.




Wykonanie:

1. Polędwicę wołową w całym kawałku, jeszcze przed pokrojeniem w kostkę, należy włożyć do garnka z wrzącą osoloną i oprószoną pieprzem wodą w ilosći 0,75 l. (u mnie więcej) i gotować ok. godzinę.
2. W tym czasie obrać i pokroić warzywa w kostkę tj. marchewkę i kartofle, a kapustę w krótkie paski. Warzywa doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
3. Doprawione warzywa dodać do gotującego się mięsa i gotować pół godziny. Po tym czasie, wyjąć mięso, pokroić w kostkę i włożyć ponownie do garnka.
4. Danie posypać pietruszką i podawać.

Jak wynika ze wspomnianej książki kucharskiej jedna porcja ma 370 kilokalorii i 31 g. białka, a tłuszczu 15 gram. W prezentowanej przeze mnie wersji, kilokalorii będzie mniej, albowiem zamieniłam wołowinę na polędwicę wołową, tym samym jednocześnie zmniejszy się znacznie zawartość tłuszczu, a zwiększy zawartość białka!




1 komentarz:

  1. Dziękuje za komentarz pod moim, "nie łatwym" moralnie wpisem na blogu. Widzę że u Ciebie jeżeli już znajdzie się mięso w jadłospisie, to przeważa wołowina. Podobnie jak u mnie. Pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń