Mój mąż tęskniący do prostego, zwykłego smaku białego delikatnego mięsa dorady, zażyczył sobie taką zwykłą rybkę bez farszu.
Zatem dorada została tylko skropiona sokiem z limonki, odrobiną sosu sojowego, oprószona solą i pieprzem. W środku zaś natarłam ją drobno posiekanym ząbkiem czosnku wymieszanym z sosem sojowym, odrobiną oliwy z oliwek oraz sokiem z limonki. Dodatkowo dwa ząbki czosnku pokroiłam na cienkie plasterki i powkładałam je w krzyżowe, podwójne nacięcia na rybie. Resztę czosnku i dwie ćwiartki limonki włożyłam wraz z rybami do naczynia żaroodpornego.
Składniki (tradycyjnie dla dwóch osób):
*dwie dorady
*kieliszek białego wina lub ciut więcej;
*oliwa z oliwek;
*sos sojowy;
*sok z limonki + pół limonki;
*sól, pieprz;
*3 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Wypatroszoną doradę, u mnie dodatkowo bez głowy, umyć, naciąć nożem podwójnie na krzyż z jednej strony, a następnie skropić z każdej strony sokiem z limonki, sosem sojowym, oprószyć solą i pieprzem.
- Wewnątrz rybę natrzeć mieszanką sosu sojowego, oliwy z oliwek, soku z limonki i drobno posiekanego ząbka czosnku. W krzyżowe nacięcia powkładać pokrojony na cienkie plasterki czosnek.
- Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym z resztą czosnku, ćwiartkami limonki i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika, uprzednio skrapiając je oliwą z oliwek i winem, tak by w trakcie pieczenia wino dodawało wilgoci. Ponadto w czasie pieczenia, ryby należy kilka razy skropić dodatkowo winem i oliwą. Łączny czas pieczenia to 45- 50 minut.
Dorada wyszła jak zawsze smakowita. Należy ją podawać sałatkami lub surówkami. U nas brokuły na parze, surówka z marchewki z sosem jogurtowo – chrzanowym oraz małe szaszłyki warzywne z pomidorków cherry, brokułów i cukinii, pieczone przez 15 minut w piekarniku.
.
A mialo byc zwyczajnie. Dla mnie zwyczajnie to sol pieprz cytryna
OdpowiedzUsuń