Zupa włoskiej gospodyni, zwana „ wielką zupą”, bo zrobiona z wszystkiego co znajduje się w spiżarni. Z reguły minestrone występuje z kluskami, w wersji mediolańskiej (poniżej prezentowanej) z ryżem, a z wierzchu posypana jest żółtym serem.
Składniki (dla dwóch osób):
*2/3 pora pokrojonego w paski;
*garść fasoli czerwonej kidney, namoczonej przez noc i ugotowanej;
*½ dużej cukinii, pokrojonej w kostkę;
*1 mała marchewka pokrojona w kostkę;
*½ pietruszki pokrojonej w kostkę;
*1 kartofel pokrojony w kostkę;
*ok. 3 liście białej kapusty poszatkowane;
*2 ząbki czosnku;
*½ cebuli pokrojonej w kostkę;
*1 pomidor lub 4-5 pomidorków cherry, pokrojone w kostkę;
*750 ml rosołu warzywnego;
*50 g. wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę;
*zioła: tymianek, rozmaryn, pietruszka, bazylia (ewentualnie sól, pieprz)– do smaku;
*oliwa z oliwek;
*ryż brązowy (u mnie okrągłoziarnisty) – ilość zależna od uznania, ja dałam 1/3 filiżanki;
*szczypiorek do posypania na talerzu.
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej boczek, cebulę i czosnek. Następnie dodać twarde warzywa i chwilę obsmażać. Po kilku minutach 3-5 dodać miękkie warzywa, obgotowaną wcześniej fasolę, ryż i zioła. Wszystko zalać rosołem i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
*2/3 pora pokrojonego w paski;
*garść fasoli czerwonej kidney, namoczonej przez noc i ugotowanej;
*½ dużej cukinii, pokrojonej w kostkę;
*1 mała marchewka pokrojona w kostkę;
*½ pietruszki pokrojonej w kostkę;
*1 kartofel pokrojony w kostkę;
*ok. 3 liście białej kapusty poszatkowane;
*2 ząbki czosnku;
*½ cebuli pokrojonej w kostkę;
*1 pomidor lub 4-5 pomidorków cherry, pokrojone w kostkę;
*750 ml rosołu warzywnego;
*50 g. wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę;
*zioła: tymianek, rozmaryn, pietruszka, bazylia (ewentualnie sól, pieprz)– do smaku;
*oliwa z oliwek;
*ryż brązowy (u mnie okrągłoziarnisty) – ilość zależna od uznania, ja dałam 1/3 filiżanki;
*szczypiorek do posypania na talerzu.
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej boczek, cebulę i czosnek. Następnie dodać twarde warzywa i chwilę obsmażać. Po kilku minutach 3-5 dodać miękkie warzywa, obgotowaną wcześniej fasolę, ryż i zioła. Wszystko zalać rosołem i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Ja też uwielbiam tą zupę, tyle, że nie dodaję boczku :)
OdpowiedzUsuńlubię te zupy, w których jest mnóstwo pysznych warzyw
OdpowiedzUsuńIsadoro, sądzę, że czy ten mały kawałeczek boczku jest w zupie, czy nie, jest tak samo dobra! Sama po raz pierwszy dodałam do zupy taki mięsny akcent.
OdpowiedzUsuńTo prawda, ja po prostu nie jadam mięsa, a zupy wegetariańskie są także przepyszne! :)
OdpowiedzUsuń