Strony

sobota, 17 kwietnia 2010

Zapiekanka z kaszy gryczanej z borowikami, tofu, pomidorami i ziołami prowansalskimi


Kolejna wersja zapiekanki z kaszy gryczanej. Jej wyrazisty smak pozwala na to, by stanowiła samodzielne danie.

Składniki (na dwie osoby):

*¾ filiżanki kaszy gryczanej niepalonej;
*90 g tofu pokrojonego w drobną kostkę;
*duża garść suszonych borowików;
*pomidor pokrojony w plastry;
*3 łyżki grubo pokrojonych orzechów pekan;
*½ cebuli drobno pokrojonej;
*dwie łyżki drobno posiekanego szczypiorku do posypania, ewentualnie innych ulubionych ziół;
*sól, pieprz, zioła prowansalskie;
*sos sojowy;
*ok. 100 g. jogurtu greckiego;
*opcjonalnie potarty żółty ser;
*oliwa z oliwek;

Wykonanie:

1. Suszone borowiki namoczyć przez 15 minut w gorącej wodzie, następnie pokroić na mniejsze części.
2. Ugotować kaszę na sypko w wodzie z suszonych grzybów w stosunku 1 część kaszy - 1,5 wody. Do kaszy dodać sól.
3. Grzyby wraz z cebulą podsmażyć.
4. Wymieszać ugotowaną kaszę z grzybami i orzechami.
5. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, a następnie ułożyć warstwę kaszy, tofu skropione sosem sojowym i ziołami prowansalskimi i ponownie kaszę.
6. Na wierzchu ułożyć pokrojonego pomidora i ponownie posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać 15 minut, po czym rozsmarować na wierzchu zapiekanki jogurt doprawiony solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zapiekać dalej przez 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.


Zapiekankę należy podawać w towarzystwie surówek lub sałatek.



3 komentarze:

  1. fajne połączenie smaków
    z kaszą, którą lubię

    i ładne miseczki do zapiekania

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, swietna zapiekanka!
    Przepadam za kasza gryczana:)
    POzdrawiam.

    OdpowiedzUsuń