Strony

niedziela, 18 kwietnia 2010

Zielona sałatka z parowanym groszkiem cukrowym i cukinią, kiwi, pomidorkami cherry i orzeszkami pinii

Sałatka miała być całkiem zielona i w pierwotnej wersji robiłam ją z czarno – zielonym pomidorem francuskim i pestkami dyni. Jednak pomidor ten ma charakterystyczny smak i uznałam, że sałatce potrzeba słodyczy pomidorków cherry, a jak już dokonałam przełomu kolorystycznego, to i pestki dyni zastąpiłam orzeszkami pinii. Efekt nie tylko wizualny, ale i smakowy okazał się wart tej zmiany, a sałatka została przetestowana przez dwóch mięsożernych mężczyzn, którzy zjedli w zasadzie pospołu cały półmisek, zostawiając mi na skosztowanie ostatnią łyżkę J.

Składniki:

*garść groszku cukrowego;
*2/3 średniej cukinii pokrojonej w większą kostkę;
*2 owoce kiwi, obrane i pokrojone w większą kostkę;
*kilka liści sałaty rzymskiej porwane na mniejsze kawałki;
*8-10 pomidorków cherry przeciętych na połowę;
*2- 3 łyżki orzeszków pinii;
*olej z pestek dyni;
*sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Ugotować na parze groszek cukrowy i cukinię – wystarczy 3-4 minuty parowania. Wystudzić. Następnie delikatnie wymieszać wszystkie składniki sałatki. Sałatkę posypać orzeszkami i polać olejem z pestek dyni.
Olej ten ma wyjątkowy i charakterystyczny smak. Nadaje się do deserów, sałatek i innych dań. Stąd jego dodatek w sałatce dodał jej jeszcze słodyczy.

2 komentarze: