Inspiracją do tego przepisu była – mibuma – o której istnieniu dowiedziałam się 2 tygodnie temu w Auchan w Krakowie. Na rynku polskim pochodzi z gospodarstwa Majlertów. Mibuna ma delikatny smak, jakkolwiek jest on bardziej wyraźny i trochę silniejszy niż w przypadku mizuny. Może być przyrządzana w dowolny sposób stosowany dla orientalnych warzyw liściowych, np. w zupach, gotowana na parze, podsmażana na mocno rozgrzanym oleju sama lub z innymi warzywami lub mięsem, drobiem, rybą.
Natomiast sałatka z kiełków pszenicy zaskoczyła mnie zupełnie. Powód tego zaskoczenia był prozaiczny – nie znałam wcześniej smaku kiełków pszenicy, więc sądziłam, że będą podobne do tych smaków kiełków, która znam i używam np. brokuła, lucerny, soczewicy, rzodkiewki, słonecznika, czy fasoli mung lub kiełków fasoli, grochu, czy ciecierzycy. A tu pyszne chrupiące, wymagające gryzienia i słodkie kiełki, które z podanymi dodatkami stanowiły całość idealną.
Same zaś kiełki pszenicy są jednym z najbogatszych źródeł witamin A, B C i E. Zawierają szczególnie duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Poprawiają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Dokładny skład na: http://www.sfd.pl/kielki_pszenicy-t272054.html.
Składniki dla dwóch osób:
- filety z halibuta x 2 lub inne białej ryby o neutralnym smaku, o łącznej wadze co najmniej 300-350 g.
- mibuna ok. 200 g;
- ząbek czosnku pokrojony w cienkie plaserki;
- łyżka migdałów w slupkach;
- bulion warzywny – pół filiżanki;
- szafran;
- kurkuma;
- cytryna;
- sól, pieprz;
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia;
Sałatka:
- opakowanie kiełków przenicy;
- pół większej marchewki startej na grubych oczkach;
- łyżka rodzynek;
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin;
- 1,5 łyżki octu balsamicznego;
- odrobina pieprzu i soli;
Wykonanie:
1. Rybę skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem, następnie filety pokroić w paski o długości nie większej niż 3-4 cm i szerokości 1,5 cm.
2. Mibumę umyć i pokroić na większe kawałki.
3. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej i smażyć na nim czosnek, migdały i mibumę przez chwilkę – ok. 30 sekund. Dodać rybę i zalać bulionem. Przykryć przykrywką i dusić przez 10 minut.
4. W trakcie duszenia doprawić rybę szafranem. Można dodatkowo dodać odrobinę kurkumy.
Sałatkę z kiełków przygotować przez wymieszanie wszystkich składników.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz