Składniki dla dwóch osób:
- 2 filety z białej ryby, u mnie halibut, ewentualnie limanda skropione sokiem z cytryny, oprószone solą i pieprzem;
- 2 filety z białej ryby, u mnie halibut, ewentualnie limanda skropione sokiem z cytryny, oprószone solą i pieprzem;
- 100 g. fasola kidney, moczona przez noc i podgotowana;
- 2/3 filiżanki suszonych śliwek – pokrojonych na paski;
- 2/3 filiżanki suszonych krążków jabłka - pokrojonych na paski;
Wykonanie:
1. Do podgotowanej fasoli dołożyć suszone śliwki i jabłka i dusić ok. 20-30 minut w zależności od tego czy chce się, aby owoce bardziej lub mniej się rozgotowały. Jeśli chcemy, aby owoce rozgotowały się na sos, czas gotowania musi być wydłużony, a w końcowej fazie należy gotować bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody.
2. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji fasoli i owoców, na fasoli ułożyć rybę, częściowo przykrywając ją fasolą. Patelnię przykryć pokrywką i dusić przez 10 – 12 minut. Po tym czasie ryba jest gotowa.
Ja rybę podaję z sałatkami i surówkami. Tym razem surówka z selera z rodzynkami i orzeszkami ziemnymi doprawiona jogurtem oraz sałatka z przewodnią nutą kiełków i awokado z dresingiem na bazie octu balsamicznego i oliwy z oliwek extra virgin oraz melon.
Jest to danie bogate w białko dzięki rybie i fasoli, a dodatkowo niskotłuszczowe, gdyż białe ryby nie należą z reguły do tłustych.
Rybę można serwować z ryżem pełnoziarnistym, o ile się łączy węglowodany i białka w jednym posiłku.
- 2/3 filiżanki suszonych śliwek – pokrojonych na paski;
- 2/3 filiżanki suszonych krążków jabłka - pokrojonych na paski;
Wykonanie:
1. Do podgotowanej fasoli dołożyć suszone śliwki i jabłka i dusić ok. 20-30 minut w zależności od tego czy chce się, aby owoce bardziej lub mniej się rozgotowały. Jeśli chcemy, aby owoce rozgotowały się na sos, czas gotowania musi być wydłużony, a w końcowej fazie należy gotować bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody.
2. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji fasoli i owoców, na fasoli ułożyć rybę, częściowo przykrywając ją fasolą. Patelnię przykryć pokrywką i dusić przez 10 – 12 minut. Po tym czasie ryba jest gotowa.
Ja rybę podaję z sałatkami i surówkami. Tym razem surówka z selera z rodzynkami i orzeszkami ziemnymi doprawiona jogurtem oraz sałatka z przewodnią nutą kiełków i awokado z dresingiem na bazie octu balsamicznego i oliwy z oliwek extra virgin oraz melon.
Jest to danie bogate w białko dzięki rybie i fasoli, a dodatkowo niskotłuszczowe, gdyż białe ryby nie należą z reguły do tłustych.
Rybę można serwować z ryżem pełnoziarnistym, o ile się łączy węglowodany i białka w jednym posiłku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz