Strony

wtorek, 22 czerwca 2010

Słodkawo-ostra wołowina curry z mango i migdałami


A na naszym stole danie mięsne – kolejne wcielenie polędwicy wołowej. Tą wersję lubimy i co jakiś czas do niej wracamy. Danie z serii na szybko, a jednak zaskakuje bogactwem smaków, a do tego te chrupiące orzechy, curry i mango…


Składniki:

· 220-250 g. polędwicy wołowej pokrojonej w kostkę
· 1 dojrzałe mango
· 150 ml bulionu
· 2-3 łyżki migdałów (słupki)
· ½ - 1 łyżeczki curry *
· 1/2 łyżeczki pikantnego sosu chilli lub przyprawa suszone chilli*
· sól
· olej do smażenia

*ilości przypraw są zależne od indywidualnego smaku, ja sama czasem robię bardziej curry, czasem bardziej chilli :)


Opis przygotowania:

1. Wołowinę obsmażyć przez 30 sekund na mocno rozgrzanej patelni z grubym dnem, zalać bulionem i gotować do pożądanej miękkości.
2. Mango obrać ze skórki, usunąć pestkę i drobno pokroić. Włożyć do bulionu. Dodać migdały i curry, gotować do momentu aż mango się lekko rozgotuje.
3. Przyprawić do smaku solą i pieprzem

Potrawa najlepiej się komponuje z ryżem, ewentualnie z makaronem ryżowym.
Koniecznie podawać z sałatkami lub surówkami. U nie tym razem sałatka z dużą ilością awokado.

4 komentarze:

  1. ulubione mango.. w mięsnym połączeniu. zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polędwica z mango? Czemu nie ;) przekonuję się ostatnio do łączenia mięsa z owocami;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wołowina z migdałami? tego jeszcze nie było :)

    OdpowiedzUsuń
  4. We take a peek for almost any spyware which may have gotten installed, to start.
    It is possible to opt for that or perhaps purchase faraway from different
    players online. Can you break the sweets
    and licorice first?

    My homepage ... candy crush cheats

    OdpowiedzUsuń