Szparagi po raz ostatni w tym sezonie!
Robiłam dotychczas kilka tart – z bakłażanem lub cukinią, pieczarkowo – cebulową i porową. A teraz w nowym wydaniu – szparagowym. Muszę przyznać, że ten sezon pod względem szparagów wykorzystaliśmy w pełni, co oznacza, ze gościły na naszym stole prawie codziennie w różnej postaci. Jedynie mały niejadek oparł się ich urokowi i tylko czasem zjadała główki szparagów. Za to prawie rytuałem stała się niemal codzienna zabawa w obieranie szparagów, co niejadek bardzo polubił.
Robiłam dotychczas kilka tart – z bakłażanem lub cukinią, pieczarkowo – cebulową i porową. A teraz w nowym wydaniu – szparagowym. Muszę przyznać, że ten sezon pod względem szparagów wykorzystaliśmy w pełni, co oznacza, ze gościły na naszym stole prawie codziennie w różnej postaci. Jedynie mały niejadek oparł się ich urokowi i tylko czasem zjadała główki szparagów. Za to prawie rytuałem stała się niemal codzienna zabawa w obieranie szparagów, co niejadek bardzo polubił.
Składniki :
· kruche ciasto – zrobiłam z mieszanki pełnoziarnistej mąki pszennej i gryczanej;
· ser kozi typu twarogowego lub twarogowego z pleśnią – ok. 120- 180 g.*
· jogurt grecki*;
· ząbek czosnku;
· pomidory cherry kilka pokrojone na połówki;
· 2 -3 figi pokrojone na plasterki;
· 1-2 jajka*;
· sól, pieprz;
· masło do wysmarowania formy;
* w zależności o wielkości tarty – ja miałam składniki obliczone na małą formę o średnicy 18 cm;
Wykonanie:
Wykonanie:
1. Ciasto można przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Ja do ciasta dodałam odrobinę cukru - a to dlatego, że choć to wytrawna tarta, to delikatna nuta słodyczy w cieście fantastycznie dopełnia słodyczy pomidorków cherry i fig.
2. Przygotować formę do zapiekania (u mnie naczynie żaroodporne, bo jak się okazało forma była w bagażniku męża, choć byłam święcie przekonana do ostatniej chwili, że jest na swoim miejscu w szafie) i posmarować ją tłuszczem. Ciasto lekko podpiec w piekarniku 5-8 minut.
3. Szparagi ugotować na parze, pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. 2/3 nóżek szparagów zmiksować. Resztę odłożyć.
4. Przygotować masę serową – do zmielonych w blenderze szparagów dołożyć czosnek, jajko oraz jogurt (nie za dużo, aby masa nie była lejąca), doprawić. Pokruszyć ser kozi i wymieszać z masą.
5. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę. Na masie ułożyć resztę nóżek szparagów i główki. Lekko wcisnąć je w ciasto. Dalej tartę udekorować pomidorkami i figami.
6. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić zapiekankę i zapiekać przez 30-40 minut, tak by masa serowa się ścięła.
Wow, szparagi, figi - bardzo elegancka i wykwintna ta tarta :) Z pewnością wspaniale smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
cudowne połączenie smaków. i te figi..
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie składników. I jakie piękne zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńto dopiero musi być pyszne danie!
OdpowiedzUsuń