Strony

czwartek, 5 sierpnia 2010

Salada al Khizzou, czyli sałatka z marchewki

Kolejny przepis kuchni arabskiej. Tym razem po prostu surówka z marchewki inaczej - wg wspomnianej poprzednio książki „Egyptian cooking” wydawnictwa BONECHI. Dla mnie to ciekawa alternatywa, bo nie jestem miłośniczką marchewki na słodko i z reguły jem surówkę z marchewki z chrzanem z jogurtem i pestkami słonecznika. Teraz mam dodatkową opcję.








Składniki (dla 4 osób):

- 4 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- szalotka posiekana
- kumin
- cytryna
- cukier
- pomarańcza do przystrojenia
- oliva z oliwek
- pieprz


Wykonanie:

1. Marchewkę po obraniu należy gotować 5 minut z 3 obranymi ząbkami czosnku. Ja gotowałam ok. 8 min. i marchewka była al dente. W ocenie rodziny była twardawa, dla mnie super.
2. Marchewkę wystudzić, pokroić w średniej grubości ukośne krążki.
3. W misce sałatkowej wymieszać marchewkę i szlotkę.
4. Przygotować zalewę: wymieszać ok. 5 łyżek oliwy z oliwek ( u mnie ciut więcej), sok z cytryny, małą łyżeczkę cukru (u mnie brązowy), łyżeczkę kminu i odrobinę pieprzu.
5. Sałatkę polać zalewą, wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.


czas robienia dania to 20 min + 1 h chłodzenia,
kcal – 215 na porcję
białko – 3 g.
tluszcz – 10 g.



4 komentarze:

  1. ja do marchewkowych fanów nie należę (uczulenie). ale myślę, że mój Luby chętnie by zjadł bo marchewkę kocha niemiłosiernie!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takiej marchewki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka marchewka jest obłędnie pyszna, ja robię bez cytryny, szalotki i kuminu, za to dodaję masło

    OdpowiedzUsuń